Meseria lovită de COVID despre care puțini vorbesc. „E ca și cum un muzician și-ar pierde instrumentul”

Meseria lovită de COVID despre care puțini vorbesc. „E ca și cum un muzician și-ar pierde instrumentul”

martie 25, 2021 0

Experții în industria vinului sunt „deosebit de afectați” în profesia lor de pierderea gustului sau a mirosului cauzată de COVID-19, au declarat reprezentați ai Uniunii Oenologilor Francezi, într-un comunicat de presă.

Sophie Pallas, directorul Uniunii, a prezentat săptămâna trecută, la o conferință virtuală, un studiu despre impactul Covid-19 asupra sectorului viticol. Între mai și iulie, a intervievat 2.625 de profesioniști ai vinului din 37 de țări, dintre care 68 au contactat Covid-19 în primul val. Dintre aceștia, două treimi și-au pierdut simțul mirosului și 56% simțul gustului.

61% au raportat o recuperare completă, dar 32 % au spus că simțurile lor s-au întors doar parțial, în timp ce 7% au spus că nu și-au revenit deloc.

Philippe Faure-Brac, cel mai bun somelier din 1992 din lume și actualul președinte al Uniunii Internaționale a Somelierilor, a avut COVID acum un an.

Philippe Faure-Brac

„Când febra a scăzut și mi-a revenit poftă de mâncare, am încercat vinul și mi-am dat seama imediat că există o problemă. A fost foarte deranjant. Nu era miros. Aveam senzații în gură, dar erau limitate și se concentrau pe arome de bază și nu pe subtilități”, a spus el.

Serge Dubois, vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Oenologilor, nu a reușit nici după luni de zile să își recapete complet gustul:

„De la o zi la altă, nu puteam face diferența dintre un pastis și un pahar de vin”, a spus el pentru Agence France-Presse.

„Când gust ceva, lipsește ceva. Nu există paleta completă de arome … Este îngrijorător, ești mai puțin sigur de ține.”

Didier Fages , președintele sindicatului profesioniștilor din industria vinului solicită:

„Lucrătorii din domeniul sănătății, educației și din prima linie merită să fie priorități pentru vaccinare, dar credem că profesioniștii în degustare, în special enologii și somelierii, sunt afectați în mod deosebit în activitatea lor profesională de anosmia (pierderea mirosului) și ageusia (pierderea gustului), deoarece COVID-19 i-ar putea determina pe cei care studiază vinul să nu mai poată să-și exercite profesia”.

„Este că și cum un muzician și-ar pierde instrumentul”, a spus Didier Fages, președintele uniunii.

Articol de 

Andreea Guțiu

Andreea Gutiu
Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.