Nicușor Dan, între Cîțu și Orban. Ce joc face primarul Capitalei în bătălia pentru șefia PNL

Nicușor Dan, între Cîțu și Orban. Ce joc face primarul Capitalei în bătălia pentru șefia PNL

mai 31, 2021 0

Un singur nume ”mare” a lipsit din prim-plan în ziua anunțul făcut de Florin Cîțu privind candidatura sa la șefia PNL: Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Profilul său este unul mai degrabă ”din filmul” actualului premier: tânăr politician, venit pe valul tehnocrat în aparatul de stat, incoruptibil, cu priză la publicul ”antisistem” pe care s-a clădit cu precădere USRPLUS.

Surse liberale ne-au declarat că Nicușor Dan a fost curtat intens în ultima perioadă de ambele tabere rivale la șefia PNL. El a refuzat însă o asociere publică, deși și-ar fi dorit să fie mai degrabă alături de Florin Cîțu decât de Ludovic Orban, după cum ne-au declarat surse apropiate actualului primar general al Capitalei.

Dar Nicușor Dan nu putea să fie alături de Florin Cîțu. De ce? Pentru că are o datorie morală față de Ludovic Orban. Actualul lider PNL l-a susținut la Primăria Capitalei ca independent, în ciuda faptului că USR – partidul creat de Nicușor Dan – amâna o decizie privind candidatura lui.

A fost momentul în care Orban, conștient că liberalii nu au un nume de partid care poate câștiga competiția din București, a pariat pe Nicușor Dan.

Rolul lui Ludovic Orban în candidatura lui Nicușor Dan a fost covârșitor

Și nu doar că l-a susținut politic, ci și financiar: pe vremea când era premier, Ludovic Orban a salvat bugetul Capitalei cu ajutor de la bugetul central, oferind șansa orașului de a atrage astfel fonduri europene din belșug pentru investiții vitale rămase mult în urmă în cei 4 ani de mandat Gabriela Firea.

Acesta a fost principalul motiv pentru care Nicușor Dan nu a fost alături de Florin Cîțu.

Un alt motiv a fost acela că actualul primar încearcă încă să reziste în afara unui partid politic, pentru a nu ostiliza consilierii USRPLUS, care în mare parte nu-l mai agreează.

Aceștia consideră că a ”trădat”, acceptând candidatura la Primărie la propunerea PNL, deși USRPLUS se pregătea să-l susțină pe Vlad Voiculescu; susținerea lui Nicușor Dan a fost forțată, dată de presiunea bucureștenilor anti-PSD, care ar fi acuzat USRPLUS că face jocul Gabrielei Firea dacă nu l-ar fi susținut pe Nicușor Dan.

”Nicușor se simte cumva natural mai aproape de Florin Cîțu, dar îl respectă mult și pe Ludovic Orban, care l-a susținut onest și apăsat la Primăria Capitalei, într-un moment în care lui Nicușor i-au întors spatele cei din USR pe care el i-a  creat ca politicieni, odată cu înființarea acestui partid. Acum, el vrea să rămână deoparte de bătăliile din și dintre partidele aflate la putere, pentru că altfel va fi sabotat la vot de consilierii USRPLUS,cum s-a întâmplat și cu votarea bugetului. Pe ei îi interesează mult cum să-i tragă preșul de sub picioare, de aceea, dacă vrea să facă treabă în București, trebuie să nu și-i ostilizeze. Acesta este motivul pentru care Nicușor preferă să nu fie asociat acum cu nicio bătălie politică de partid”, au declarat pentru VoxPublica.ro surse apropiate primarului general.

Florin Cîțu a ales să joace cartea bătăliei pentru PNL

Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia PNL chiar la sediul central al partidului, cu o declarație de forță și cu mulți lideri locali și naționali de calibru alături.

„Colegi liberali, dragi români, mulțumesc că sunteți alături de mine când fac acest anunț important pentru partid, pentru România si pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru șefia Partidului Național Liberal. Le mulțumesc liderilor puternici  din PNL care au crezut în mine și care astăzi mă susțin în decizia mea. 

Sunt un liberal convins, un om care a trăit toată viața după principiile liberale. Doar liberalismul salvează România.

O să vă spun ce vreau și de ce candidez. PNL are nevoie de un suflu nou, în același timp să ducă mai departe principiile liberale. Promisiuni auziți zilnic. Eu v-am obișnuit cu mai puține vorbe, mai multe fapte.

Mă voi asigura că PNL va fi cel puțin 8 ani la guvernare. Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă și vă invit și pe voi, colegi liberali, să faceți parte din echipa câștigătoare.”, a declarat Florin Cîțu.

Prima reacție a lui Orban la anunțul lui Cîțu

Președintele PNL, Ludovic Orban, a comentat, la cald, anunțul premierului Florin Cîțu de a candida la șefia partidului, spunând că ”avem o competiție furmoasă”, care ”arată românilor că liberalii au resurse umane puternice și este un partid capabil să asigure buna guvernare”.

”Avem în față o competiție frumoasă, avem în faţă o ocazie de a prezenta viziunea, obiectivele și proiectele fiecăruia dintre candidaţi, astfel încât să arărăm românilor că PNL este un partid cu resursă umană puternică și capabil să asigure buna guvernare”, a comentat el anunțul lui Cîțu de a-l concura la congresul partidului.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.