Tulpina din Vietnam. Cât de periculoasă este și ce vaccin anti-COVID are efect împotriva ei

Tulpina din Vietnam. Cât de periculoasă este și ce vaccin anti-COVID are efect împotriva ei

mai 31, 2021 0

Această „nouă variantă indiană cu mutații aparținând inițial variantei Regatului Unit este foarte periculoasă”, a declarat ministrul sănătății din Vietnam, Nguyen Thanh Long, într-o ședință guvernamentală, citată de agenția de știri Reuters.

Virusurile creează mutații tot timpul și majoritatea variantelor nu prezintă probleme semnificative, dar în unele cazuri, ca și în cazul variantelor menționate anterior, aceste mutații le fac mai contagioase.

Long a susținut că noua variantă hibridă este de fapt mai transmisibilă decât versiunile anterioare, în special prin aer.

După ce a combătut cu succes coronavirusul în cea mai mare parte a anului trecut, Vietnamul se confruntă în ultima lună cu o creştere a numarului de infectări, care reprezintă mai mult de jumătate din totalul de aproape 7.000 de cazuri înregistrate. Până în prezent, 47 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Ministrul vietnamez al sănătăţii nu a precizat câte cazuri au fost depistate cu această tulpină nouă, care este o variantă indiană, cu mutaţii care au aparţinut iniţial variantei din Regatului Unit al Marii Britanii, însă a promis să comunice cât mai curând caracteristicile ei.

El a mai spus că înainte de descoperirea acesteia, în Vietnam au circulat şapte versiuni ale coronavirusului.

Culturile de la laborator ale noii variante, care este mult mai transmisibilă decât tipurile cunoscute anterior, au arătat că virusul s-a înmulţit foarte repede, iar acest lucru ar putea explica de ce au aparut atât de multe cazuri noi în diferite părţi ale ţării, într-o perioadă scurtă de timp.

Acest lucru, a spus el, ar putea explica de ce au apărut atât de multe cazuri noi în diferite părți ale țării într-o perioadă scurtă de timp.

Vaccinurile precum Pfizer sau Astrazenca s-au dovedit a fi foarte eficiente împotriva variantei indiene după două doze, dar protecția pe care o oferă după o singură inoculare este redusă.

Până în prezent nu există dovezi că vreo mutație a coronavirusului duce la cazuri mai severe de boală pentru majoritatea oamenilor, deci vaccinarea cu serurile care au dovedit succes până acum este de moment singurul antidot viabil și față de tulpina indiană.

La fel ca și versiunea originală a virusului, riscul rămâne ridicat pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu probleme grave de sănătate preexistente, relatează BBC.

Dar, deși nivelul de pericol este același, faptul de a fi mai contagios este în sine un factor care va genera un număr mai mare de decese la o populație care nu este vaccinată.

Deși la începutul pandemiei în 2020, Vietnamul a fost una dintre țările care au acționat rapid și decisiv prin închiderea frontierelor sale, izolarea și testarea populației pentru a opri contagia, campania de vaccinare împotriva covid-19 progresează lent.

Până în prezent, puțin peste 1% din populație a primit cel puțin una dintre cele două doze de vaccin.

În ultimele zile, autoritățile au început un test masiv asupra grupurilor de risc din orașul Ho Chi Minh și au introdus noi măsuri de distanțare socială pentru a opri creșterea cazurilor care, în acel oraș, erau legate de o misiune creștină.

De asemenea, au decis să închidă restaurante și baruri și să întrerupă evenimentele religioase pentru următoarele 15 zile.

Avatar
Ionuț Filip
Ionut Filip
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.