…Nistorescu si tampenia postmodernismului prost-inteles:)

august 3, 2009 0

…imi veti ierta scaparile – ma grabesc sa scriu pana mai apuc:) Ceea ce face in aceste zile (ore) Nistorescu va intra, fara doar si poate, in istoria gazetariei. Va fi (este deja) un studiu de caz de atarnat la gazeta de perete a oricarei redactii sub rubrica „ASA NU!”:)
Referinta la gazetele de perete de pe vremea comunismului nu e intamplatoare. Ca si comunismul, Nistorescu se zbate fara sa stie intre „prea vechi” si „prea nou” si cade, obvios, intre cele doua luntri. Nici comunismul nu inventase gaura de la macaroana – ii daduse doar un lustru nou, filosofic si stiintitific deopotriva, multumita lui Marx (Hegele, Hegele, ce ne-ai facut!:) Se dadea nou. Pentru a-si impune, insa, noutatea, trebuia sa-si elimine adversarii (le-a spus-o verde-n fata Marx). Aici, insa, intervine o problema tehnica. Cum sa le inchizi gura atator oameni?
Uite buba: nu poti. Mai ales in ziua de azi, martori imi sunt iranienii cu antenele lor de satelit cu tot sau moldovenii cu twitter, nu poti. Situatia devine cu atat mai complicata in cazul Nistorescu, cata vreme exista si un cotidianul.ro peste care nu e sef, un site cu bloguri, precum cel de fata, unde este bestelit fara posibilitate de control. E ca si cum Ceausescu si-ar fi tinut discursurile, toate discursurile, cu Doina Cornea in spate, fluturand o pancarda pe care sa scrie „Jos Dictatura!”
Nu cred ca Nistorescu l-a citit pe Machiavelli (si, daca l-a citit, nu cred ca l-a inteles). Machiavelli era un alt tip simpatic, care a rezistat torturii (strapaddo, n-am acum timp sa va povestesc, desi povestea merita povestita:), prindea pasarele cu latzul in timpul in liber si vroia sa analizeze „lucrurile moderne”. Printre sfaturile lui se numara si acesta: raul trebuie facut tot dintr-o data, binele trebuie oferit cu tzaraita. Probabil ca Nistorescu se grabeste cu aplicarea punctului unu.
Pentru punctul doi, insa, s-a decis sa apuce taurul de coarne si sa canibalizeze subiectul pe care tocmai l-a construit – de aici si anuntul ca ii va dedica nu stiu cate pagini (cin’ le scrie?). Pare un gest inteligent, pe filiera postmoderna, sa vorbesti despre faptul ca vrei sa vorbesti. Soru-mea, Alina, care s-a incapatanat sa ramana medic, spinteca femei insarcinate si salveaza vieti, asa ca n-are timp de „prostii”, mi-a zis o vorba de bun simt in urma cu vreo douazeci de ani, pe cand ma straduiam sa-i explic ce si cum e cu postmodernismul: „Mai, da’ nimeni nu s-a ingrasat mancandu-si propriul rahat!”
N-a gasit alta rima.
Asa e. Tare mi-e teama ca pe Nistorescu il veti vedea din ce in ce mai supt la fata in zilele ce vor urma. Hmmm … Daca ma gandesc bine, parca si Vantu a mai slabit:)
UPDATE: Ca tot sta postul la moderare:) Trei intrebari (retorice, de buna seama): (1) De ce nu semneaza nimeni „articolele” alea care reproduc – pe ce criterii? – discutiile de pe net (folosesc ghilimelele, din motive lesne de inteles)? Ce spuma marilor? Nu-si asuma nimeni responsabilitatea? (2) Are Nistorescu o mare problema cu teoria conspiratiei? Stie cum se catalogheaza asta medical? (3) Dupa cum scrie si Mihnea – cum ramane cu dreptul la aparare cand faci troaca de porci fabuland pe miriste o mana de oameni?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.