Noile tratamente după șase valuri COVID. Suntem mai pregătiți pentru pandemie la doi ani de la explozia ei?

Noile tratamente după șase valuri COVID. Suntem mai pregătiți pentru pandemie la doi ani de la explozia ei?

ianuarie 26, 2022 0

Când pandemia a lovit pentru prima dată spitalele, copleșindu-le secțiile ATI și copleșind personalul medical, medicii s-au confruntat cu un inamic necunoscut pentru care nu exista tratament.

Șase valuri mai târziu, progresul accelerat al științei nu a permis doar distribuirea diferitelor vaccinuri sau fabricarea de teste antigene care pot fi cumpărate din farmacii, dar a oferit specialiștilor noi medicamente în lupta lor pentru a evita riscul de spitalizări și decese. .

„Avem în sfârșit suficiente medicamente specifice împotriva virusului. Până acum aveam doar cele care tratau faza ulterioară a bolii, când pacientul era într-o fază inflamatorie. A trebuit să așteptăm acel moment pentru a-l putea trata”, explică Elena Múñez, de la Societatea Spaniolă de Medicină Internă și Asociat de Medicină Internă al Unității de Boli Infecțioase a Spitalului Puerta de Hierro din Madrid, citată de El Pais.

Acum arsenalul de medicamente împotriva covidului are medicamente precum Remdesivir, un antiviral care a fost conceput pentru a combate Ebola și și-a demonstrat eficacitatea în ambulatoriu; pastile antivirale, precum Molnupiravir și Paxlovid, care vor ajunge în curând în Spania; sau noii anticorpi monoclonali proiectați împotriva coronavirusului.

Toate atacă virusul înainte ca acesta să provoace răspunsul imunitar excesiv care poate pune în pericol viața pacienților aflați în pericol.

Puteți găsi această și alte informații în videoclipul care însoțește aceste informații.

Fiecare medicament este indicat pentru un tip de pacient.

„Anticorpii monoclonali în acest moment sunt rezervați pacienților care se află într-o situație gravă și care au o serologie negativă, adică care nu au dezvoltat un răspuns imun împotriva virusului”, spune Jesús Sierra, purtătorul de cuvânt al Societății Spaniole de Farmacie Spitală.

Acest grup de medicamente a căpătat notorietate când în octombrie 2020 Donald Trump a fost tratat experimental cu unul dintre ele, Regeneron.

Președintele american de atunci a numit pastila „un leac”, deși dovezile erau puține la acea vreme.

De fapt, luni, Statele Unite au luat decizia de a opri utilizarea acestui tratament după ce agenția sa de medicamente, FDA, a asigurat că nu este eficient împotriva variantei omicron, care reprezintă 99% din cazurile de covid din acea țară, date de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Aceeași agenție a subliniat că o altă terapie cu anticorpi monoclonali, sotrovimab, pare să funcționeze cu această variantă.

La cei mai gravi pacienți, „virusul s-a replicat deja și ceea ce vedem sunt consecințele inflamației”, își amintește Pablo Vidal, de la Societatea Spaniolă de Medicină Intensivă.

Corticosteroizii precum dexametazona joacă un rol cheie în această fază. Acest medicament a fost tocmai unul dintre primele care a arătat că a salvat vieți împotriva coronavirusului.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.