Nu credeam s-ajung să zic asta: radio-ul public e mai bun. TVR rămîne varză

februarie 10, 2009 0

Am tot făcut drumuri lungi cu maşina în ultima perioadă şi am ajuns la o concluzie clară: Radio Romania Actualităţi e mult mai bun. Radio-ul merge cu drumul lung. Acum 5-6 ani, mă luam cu mîinile de cap cînd îi auzeam.
la ştiri, în zona politică, nu au ieşit din zodia servituţii,  dar măcar am constatat un oarecare echilibru – declaraţii integrale ale unor politicieni rivali, mult mai puţine tăieturi la montaj tendenţioase. E adevărat că înainte de campaniile electorale de anul trecut auzeam tot fleul de materiale clar orientate. Dar, pînă la urmă eram cîştigat, aveam parte şi de informaţie. Se poate ca această impresie să vină şi din tendenţiozitatea crescută în tonul analiştilor de televiziune. Oi fi văzut atîta deformare la TV încît mi s-a părut echilibrat radio-ul public, cine ştie.
Dar nu ştirile sînt atuul lor. Am ascultat de exemplu topul celor mai tari melodii romaneşti de la înfiinţarea radioului: o idee excelentă, făcută absolut profi. Am mai ascultat apoi interviuri bune sau materiale de la corespondenţi din ţară care măcar aveau autenticitate, ieşeau din calculul stupid de foame de audienţă al comercialilor fără imaginaţie. Apoi, ştiţi cît de mişto e să asculţi un teatru radiofonic la drum lung? Eu şi soţia mea am prins, de exemplu, o oră de „Doamna Bovary” chiar foarte reuşită (era pe episoade). Mai e apoi o emisiune nocturnă de discuţii cu telespectatorii în care poţi auzi chestii foarte interesante – viaţa grea a unui şofer detir de exemplu:).
Evident că am ascultat şi nişte orori prăfuite – radio-ul are încă problema instituţiei media de stat romaneşti cu joburi sigure, bine plătite, dar profesionişti ultrablazaţi. Ororile cu pricina sînt produse mai ales de „vedetele” care nu se mai lasă duse din orele de vîrf. Cert e că şi atunci cînd ratează RRA-ul, măcar ratează complet, adică rîzi pînă căpiezi. Asta e. Ultimele rezultate de audienţă nu sînt întîmplătoare: radio-ul public e mai bun şi nu are întîmplător profit.
TVR-ul, în schimb, rămîne varză
TVR e din ce în ce mai rău. Reporterii de la Radio Romania Actualitati au reuşit să pună servitutea în slujba acurateţii, dacă acceptati paradoxul… Adică măcar dau declaraţiile aşa cum sînt şi gata, nu se mai bagă. La TVR se şi manipulează, se manevrează ştiri şi se simte deruta şefilor care, mai ales după ultima alianţă, nici nu mai ştiu ce fund să pupe – trebuie să fie extrem de dificil pentru ei, haha.
E clar, TVR-ul are o problemă în a-şi stabili o politică de programe cît de cît. De ce nu fac singurele ştiri absolut reci şi quality, de ce au buletinul de ştiri sportive exact cum sînt cele comerciale? N-am să înţeleg niciodată. Oricum, n-ar avea unde să coboare mai mult cu audienţa…
Pînă şi atuurile pe care le au ajung mari defecte (a se citi mihnea), iar asta ţine de pe cînd TVR-ul avea mulţi bani şi cele mai bune filme (sfîrşitul mandatului lui Nicolau şi mandatul lui Giurgiu) şi le difuza la 1 noaptea fără promo, fără nimic. Acum, cînd sînt plini de datorii, ce să mai aştepăm?

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.