O poză cât o mie de cuvinte. Valabil și pentru maneliști, influenceri, creatori Tik-Tok și românii care ”nu fac politică”

O poză cât o mie de cuvinte. Valabil și pentru maneliști, influenceri, creatori Tik-Tok și românii care ”nu fac politică”

iunie 15, 2021 0

Summit-ul NATO de la Bruxelles i-a prilejuit președintelui României să distribuie pe una dintre paginile sale de socializare o imagine ”cât o mie de cuvinte”, cum se spune despre acele poze care vorbesc prin ele însele, fără să mai aibă nevoie de fraze interminabile și explicații detaliate.

”Alături de Președintele Biden și de ceilalți lideri aliați, am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea NATO. Prin deciziile adoptate la Summitul de astăzi, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată!”, a scris Iohannis, pe Facebook, alături de poza în care dă mâna ”în stil COVID” cu Joe Biden, președintele SUA.

De ce a fost această imagine cea mai importantă știre pentru România? Pentru că, deși puțini în țară acordă atenție unor astfel de evenimente majore, viața multora depinde de astfel de poze cu impact major în destinul popoarelor.

E valabil pentru toți cei care, acasă, trăiesc acum liniștiți, în pace și prietenie. Pentru maneliști, influenceri, vedete și o mulți de români care își lasă țara la voia întâmplării nevotând la alegeri sub pretextul ”eu nu fac politică”.

Toți fac! Și cei care se laudă că nu fac tot fac; prin absența lor la vot îi lasă pe alții să decidă în locul lor, deci tot un fel de alegere e.

Dar ce-ar trebui să rețină aceștia și tinerii care se lasă absorbiți doar de poze pe Instagram și filmulețe pe Tik-Tok este că viața lor n-ar mai fi deloc așa dacă n-am avea o poză cu Iohannis și Biden, precum cea de ieri de la summitul NATO.

Pentru toți românii care vor să trăiască așa cum vor ei și nu-și lasă viața sub semnul hazardului o imagine cu România la vârful NATO este o garanție că viața lor, cel puțin o perioadă, nu se va strica din cauza altora.

Iar amenințări sunt destule: invazia Rusiei la est de România, atacul regimurilor populist-autoritare prin război hibrid, intoxicarea lumii cu informații false (fake news) și teorii ale conspirației (pandemia nu există, vaccinul face rău etc), îngroparea mediului de afaceri de guvernări socialist-iresponsabile, criza sistemelor de pensii etc.

Își imaginează oare Florin Salam sau Adi Minune ce bani ar mai fi încasat într-o  Românie ca Belarus, unde nici bani nu sunt, nici libertatea de a-i face fără să cotizezi masiv la baronii puterii?

Dar fetele frumoase, care trăiesc într-o lume paralelă, în care nu există decât machiaj, sâni, feromoni și țoale impecabile? Nu e vina lor că pot să se desfășoare în ”social media”, dar înțeleg ele cum ar trăi fără România în NATO, într-o țară pe direcția China sau Coreea de Nord?

Nu trebuie să citească tratate euroatlantice, nici măcar știri despre NATO, UE sau amenințările globale, ci să știe un adevăr simplu: prezența României în NATO le-a permis o viață tot mai bună, frumoasă, cu bani mai mulți sau mai puțini, dar în mod fundamental liberă.

Asta e marea semnificație a unei poze Iohannis-Biden gen cea de mai sus.

Bunicii și străbunicii lor au visat să trăiască viața lor, dându-și sângele pe fronturile antifasciste și antisovietice, înainte și după Război, sperând ca fii, nepoții și generațiile viitoare se vor bucura de România în familia Occidentală.

Se întâmplă acum! NATO e aici, iar dacă Florin Salam, Caval, Adi de la Vâlcea, fetele de pe Instagram și toți ceilalți indiferenți de locul nostru în lume nu o simt e pentru că exact asta e rostul NATO: să te lase să trăiești și să fii conștient cui datorezi asta.

Doamne-ferește să ajungi în situația să nu mai ai ocazia asta! Abia atunci vei prețui cu adevărat o poză cât o mie de cuvinte…

mmmm

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.