Primul prim-ministru aliat cu cei batjocoriți de toate guvernările. Cum îi va ajuta Cîțu pe oamenii de afaceri

Primul prim-ministru aliat cu cei batjocoriți de toate guvernările. Cum îi va ajuta Cîțu pe oamenii de afaceri

iunie 15, 2021 0

Florin Cîțu este primul premier al României care are o agendă clară pentru susținerea directă a mediului de afaceri. Este, pe de o parte, rezultatul formației sale profesionale de economist școlit în capitalismul american, pe de alta, singura cale pentru a ajuta bugetul României să aibă viitor la plata pensiilor și salariilor de stat.

Premierul Florin Cîţu a declarat, după ce a participat marţi, în sistem online, la reuniunea plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, că a transmis reprezentanţilor mediului de afaceri că „Guvernul va menţine stabilitatea fiscală, va pune în practică reforme structurale amânate de mulţi ani în România şi va creşte anual resursele bugetare alocate investiţiilor”, anunță News.ro.

„Prioritatea mea, ca prim-ministru, şi a Guvernului pe care îl conduc este realizarea unui plan de investiţii până în 2028, care să includă măsuri pentru pregătirea punerii în practică a acestor proiecte de dezvoltare. România va beneficia de 76 de miliarde de euro până în 2027, reprezentând sumele alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi celelalte fonduri europene, la care se adaugă resursele naţionale, respectiv cel puţin 60 de miliarde de lei anual. Sunt fonduri consistente, iar economia trebuie pregătită să le atragă şi să implementeze proiectele de investiţii. Am discutat aceste lucruri cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. M-am bucurat să văd interesul şi implicarea oamenilor de afaceri şi să constat că sunt parteneri pe care ne putem baza în ceea ce ne propunem să facem”, a afirmat marţi Florin Cîţu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Executivului.
Premierul a mai spus că este un susţinător al mediului de afaceri şi urmează să rezolve lucrurile care au fost stricate de fostele guvernări.
„Am transmis un mesaj clar şi ferm: Guvernul va menţine stabilitatea fiscală, va pune în practică reforme structurale amânate de mulţi ani în România şi va creşte anual resursele bugetare alocate investiţiilor.  Sunt un susţinător al mediului de afaceri am transmis că rezolvăm lucrurile stricate de fostele guvernări. Am spus că  nu vom umbla la taxe, şi asta este cea mai buna decizie. Iar planul de investiţii este pe termen lung: până  în 2028. De asemenea, la nivelul Guvernului avem în vedere măsuri care să ducă la extinderea capacităţii de producţie şi la eliminarea blocajelor legislative în implementarea proiectelor de investiţii. Pregătim modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, simplificarea legislaţiei privind insolvenţa şi implementarea proiectului e-facturare, pentru eficientizarea sistemului economic şi a productivităţii. Guvernul va lucra împreună cu specialiştii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României pentru pregătirea, implementarea şi monitorizarea acestor proiecte”, a adăugat Cîţu.

Cîțu este și primul care a spus că merge personal să convingă investitorii să vină în România

Că actualul premier pune suflet în atragerea marilor investiții străine în România o arată intervenția sa din luna aprilie. Atunci, într-o emisiune televizată, Florin Cîțu a vorbit cu patimă despre cum se va implica personal în aducerea banilor în România.

Iată principale sale declarații făcute pe 20 aprilie.

  • ”În acest moment, avem așa de multe de făcut, avem aceste vești bune (rating-ul Standard & Poor’s – n.red) pe care trebuie să le capitalizăm, pentru că încă n-am capitalizat. Înseamnă să primim și investitori. Pe lângă ștampila de garanție, să avem și modificările legislative să aratăm că suntem mai prietenoși.
  • Trebuie să aducem investițiile aici. Trebuie să capitalizăm calificativul bun de la Standard & Poor’s, pentru că încă nu am capitalizat. Asta înseamnă să avem și investitori reali în România, companii mari, să putem deschide România. Adică, pe lângă aceste calificative bune de rating de țară poate avem nevoie și de modificări legislative pentru a fi mai prietenoși cu investitorii străini.
  • Nu este o coincidență că România a fost ocilită atâția ani de zile de marile investiții, care s-au oprit în jurul nostru. Trebuie să aduce investițiile aici. Și am spus de foarte multe ori. Eu nu sunt un premier care va sta să vină investitorii. Sunt un premier care va merge după ei să-i aducă în România!”

Cum rămâne cu controalele abuzive?

În ciuda bunelor intenții ale premierului, rămâne încă nerezolvată o mare problemă a micilor întreprinzători: invazia de controale organizate abuziv de armatele de funcționari interesați să caute nod în papură privaților, cu scopul de a stoarce de la ei fie șpăgi, fie amenzi.

Așa ceva face din România caz unic în lume, deoarece în toată lumea civilizată instituțiile statului nu dau buzna peste întreprinzători ca să-i îngroape sau să-i transforme în sclavii aparatului de stat, dimpotrivă.

În toate țările occidentale, privații sunt controlați rar și doar atunci când există indicii certe că se produc mari prejudicii statului (în special, e vorba de marile companii, nu de firmele mici).

Guvernările PSD au încurajat agresarea provaților de către funcționari, pentru a-i transforma pe primii în masă de manevră la mâna puterii politice.

Florin Cîțu are acum obligația să schimbe această situație de catastrofă pentru mediul de afaceri, deoarece este prim-ministru într-un guvern liberal, care cel puțin teoretic este de partea întreprinzătorilor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.