Oboseala, acest virus care ne invadeaza!

octombrie 13, 2009 0

Stiti senzatia aceea… ca te prabusesti de oboseala, ca te dor toate partile corpului, ca nu poti nici sa gindesti, ca desi dormi suficient nu te odihnesti niciodata de ajuns, cu alte cuvinte, ca suferi de oboseala?
Ei bine, aceasta boala exista. Este numita sindromul oboselii cronice si este diagnosticata in prezent la peste 17 milioane de persoane. E adevarat ca, oarecum pe buna dreptate, multa lume era circumspecta in ceea ce priveste obiectivitatea unei astfel de maladii.
Iata insa ca un studiu recent arunca o noua lumina asupra intregii dezbateri. Este vorba de un virus (cu un un nume foarte sci-fi: XMRV) care este asociat cu susnumitul sindrom. XMRV era deja cunoscut de ceva vreme, prezenta sa fiind deja asociata cu cancerul de prostata. Interesant, este vorba de un retrovirus – asemanator virusului HIV – adica un virus care isi insereaza genomul in genomul celulelor infectate!
Studiul arata ca XMRV este prezent in proportie de 67% la cei diagnosticati cu sindromul oboselii cronice, in timp ce in restul populatiei, cifra se ridica la  abia 3.7%. Mai mult, dupa trimiterea spre publicare a articolului, cercetarile au fost continuate pe un esantion mai larg, iar procentul pacientilor infectati pare sa fie chiar mai mare: 98%! Pina acum au fost testati doar 300 de indivizi, insa daca aceste date pot fi extrapolate la intreaga populatie, ar insemna ca sute de milioane de persoane sunt infectate de acest virus.
Desi nu se poate inca stabili cu certitudine o legatura cauzala, asocierea este intriganta! Dupa multe discutii referitoare la existenta acestei boli, avem in final un suspect.
Si in curind, daca nu o cura, cel putin o scuza!
P.S. Pentru amatorii de detalii, articolul o sa apara in curind in Science: Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome. Science. 2009.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.