Ocolul intelectualilor PDL şi al poporului PSD în 300 de minute

octombrie 3, 2009 0

Am făcut cea mai concentrată excursie printre politicieni. Între 4 şi 7 jumătate seara am ascultat şi o serie de discursuri din falanga populară/pedelistă/intelectuală (au vorbit Preda, Stanomir, Avramescu), iar apoi m-am aruncat din înălţimile intelectuale de pe Alecu Russo într-o cursă nebună spre AeroBăneasa să simt pulsul pesedistului de rînd – a fost relansarea la candidatură a lui Geoană. Experienţă din care vă împărtăşesc acum în stil blogăresc, pentru că nu am timp în dimineaţa asta să par deştept:).

  • În întîlnirea cu intelectualii amintiţi, a fost la mari înălţimi Avramescu. După ce aleargă prin bălăriile Nebraskăi nestingherit, îşi compune figura intransigentă de „uns de la Cotroceni” şi e gata să spargă sticla de colţul mesei şi să se ia cu toţi nespecialiştii care nu citesc nimic şi în general nu ştiu nimic. A intervenit Valentin Ionescu la un moment dat cu observaţii care chiar puteau fi discutate. Iar Avramescu a făcut o criză de isterie despre guvernarea cea mai incompetentă, despre Constantinescu. Am avut o străfulgerare. Valentin Stan are de acum şi un geamăn perfect în cealaltă tabără. Avramescu este, să zicem, omu’ fără laptop.
  • Cristian Preda a vorbit cel mai articulat, a dat cifre, măcar n-am plecat cum am venit, în ce priveşte informaţia. Nu am găsit însă din acele interpretări interesante, acel argument ne-sofistic pentru care într-o frumoasă toamnă ieşea preşedintele şi spunea că doreşte referendum. Mi-a rămas gustul amar că o mînă de tipi cu studii vopseau gardul politic.
  • Ioan Stanomir e un caz de radicalizare în ultimii ani – de la un discrus atent şi prudent a ajuns acum să ştie exact ce vrea şi cum trebuie făcut. Ceea ce nu ştiu dacă e bine.

Mă rog, eu oricum sînt de ultrastînga şi mai sînt şi literat (am citat de pe blogul lui Preda) şi nu pot intra în regimul gîndirii „autoritar democratice”. Tot graţie lui Preda (şi a lui Ionescu) întîlnire nu mi s-a părut un fiasco. I-aş ruga pe tipii care îşi mai păstrează bunul simţ în zona dreapta să nu cadă toţi în boli intelectual-autoritare. Toţi, absolut de la masă (cu excepţia lui Sever), aveau un tremur nervos dacă erau cîtuşi de puţin contrazişi din sală.
Aşa că am sărit cu prietenul Dan Duca în maşină şi am luat-o spre Băneasa, la congresul PSD. Prima oară am avut impresia că se terminase deja pentru că mergeam contracurent. PSD-ştii categoria grea se legănau în afara hangarului  şi Iliescu nici nu începuse discursul.

  • prima impresie, multă-multă lume de la ţară. Şi nu neapărat profilul omului blînd şi înţelept de la ţară.
  • mai mulţi agitatori decît era nevoie. Tipi în costume negre cu un gîtleş cît colacul de la veceu care, cînd urlau „pe-se-de”, se clătinau avioanele
  • Iliescu a spus că „are şi Geoană defectele lui”. Chiar era momentul?
  • Geoană nu m-a impresionat deloc live. Aşa că am plecat

În drumul spre Cocoşatul – să mîncăm nişte mici (care mi-au venit înapoi pe gît cînd am văzut cum un domn în cămaşă venea cu carnea pentru restaurant în nişte pungi proaspăt scoase din portbagajul maşinii. S-o fi putînd şi aşa, dar ai totuşi o cîrciumă celebră! Nu mai există lăzi frigorifice, maşini speciale de transport?etc.), am auzit conversaţia care mi-a luminat vizita prin poporul PSD:

  • Aşadar, două doamne între două vîrste vorbeau (zona Oltenia, am dedus eu după frazere): Aseară l-au data afară pe prefect! – Da, şi cred că luni ne vine şi nouă rîndul…

Geoană a ieşit de la guvernare ca să-şi mobilizeze partidul prin înfometare.
Ăsta a fost ocolul intelectualilor PDL şi al poporului PSD în 300 de minute. Cam 100 au fost în trafic.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.