OMICRON – semnul sfârșitului pandemiei? Răspunsul cercetătorilor de la Universitatea Oxford
Nici nu s-a încheiat efectul tulpinii indiene ”delta”, care devastează lumea de nici un an, că a explodat o nouă tulpină, identificată în Africa de Sud și care a ajuns rapid și în Europa: OMICRON.
Cu toate acestea, există semne că această ultimă variantă despre care specialiștii spun că va fi dominantă în doar o lună pe continent nu înseamnă obliogatoriu complicarea vieții noastre și așa date peste cap de aproape doi ani de pandemie, dimpotrivă.
Faptul că OMICRON dă în cele mai multe cazuri simptome mai ușoare decât DELTA, deși se răspândește de trei ori mai rapid, poate însemna că, datorită barierei de protecție exercitate de vaccinuri și de imunitatea celor care au trecut prin boala COVID 19, virusul a slăbit și că nu mai poate dăuna atât de mult.
Cu toate acestea, nu există încă până la ora actuală informații clare despre OMICRON, iar specialiștii sunt precauți.
”Aici intervin două chestiuni pe care nu le cunoaștem complet. Cât de infecțioasă este noua tulpină Omicron, și aici sunt dovezi foarte puternice că este mult mai infecțioasă decât ce am avut până acum. Și în al doilea rând, trebuie să ne gândim la simpmatologia cauzată de tulpină. Dar dacă vorbim de o tulpină mai blândă ca simpmatologie, nu înseamnă că am scăpat. Din contră, dacă este mult mai infecțioasă, același număr zilnic de cazuri severe va fi tradus și prin răspândirea acestei tulpini. Din punctul de vedere al sănătății publice, presiunea asupra sistemului sanitar va fi aceeași, dacă virusul se propagă mult mai ușor, chiar dacă noua tulpină dă forme mai ușoare”, a declarat Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, pentru Digi 24.
El consideră că vaccinarea cu doza 3 booster este cel mai bun antidot în momentul de față, în absența altor remedii de mare efect anticoronavirus.
”E prea devreme să ne pronunțăm. Sunt date care încă sunt în stadiul de analiză. Încă ne uităm pe aceste date pentru a vedea exact atât profilul epidemiologic cât și imunologic. E un fapt încurajator că vaccinurile, chit că sunt mai slabe și mai puțin eficiente împotriva acestei noi tulpine, reușesc să-și păstreze o anume eficiență. Speranța mea e că, în cel mai scurt timp, vom reuși să adaptăm eficiența noilor vaccinuri la noile tulpini după modelul vaccinurilor antigripale. Deci, ne vom aștepta în viitorul foarte apropiat să avem vaccinuri specifice pentru tulpinile în circulație. Pentru că nu are sens să ne vaccinăm pentru tupini vechi. Noi acum încă ne vaccinăm împotriva tulpinii apărute în Wuhan”, mai spune Ștefan Dascălu.