ONG-urile reactioneaza. Conventia Organizatiilor de Media condamna public comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac

noiembrie 11, 2009 0

Update: Reactie contra SRS & Chirieac
Iata ca se misca si mai mult. O reactie normala dupa inregistrarea aparuta ieri. Citez:

Referitor la faptele care reies din stenograma si inregistrarea audio a unei discutii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, intre Sorin Rosca Stanescu  (SRS), Bogdan Chireac (BC) si directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Catalin Macovei, COM considera urmatoarele:
Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC.
Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.
Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.
Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.
Recomandam institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.
Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, BC incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR.
Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa – Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinta o concluzie publica.
Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.
Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.

Uite ca s-au miscat ONG-urile. Azi am fost pe la Agentia de monitorizare. S-a dat raportul ActiveWatch pe prima parte de campanie electoral[, prima saptamina. E inca aproximativ. Dar mi-a placut o remarca: televiziunile generaliste s-au coalizat in nepasare, nu dau mai nimic, iar alea de stiri dau in… toate partile. Antenele, univoc. Realitatea TV loveste in mai multi. Basescu e cel mai lovit.
Dar spuneam ca marea coalitie a ONG-urile s-au miscat in ce priveste declaratia aiurea a lui Orban. Toma a atentionat ca si Mazare a sarit mult calul. Si Solomon care ameninta la Dinescu. Dar iata comunicatul:

Astazi, 11 noiembrie 2009, organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania,  Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban.
Intr-o declaratie de presa, pe fondul confruntarii politice din campania electorala premergatoare alegerilor prezidentiale, fostul demnitar a declarat „Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii […] prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata„.
Coalitia Antidiscriminare considera ca promovarea in spatiul public a unei atitudini jignitoare ce lezeaza dreptul la demnitate al unor categorii de cetateni este de natura a confirma stereotipiile si de a incuraja la sentimente de respingere si chiar ura, ce perpetueaza comportamnete discriminatorii fata de acestea. O asemenea pozitie, exprimata public, constituie in opinia membrilor coalitiei, o incalcare flagranta a O.G. 137/2007 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata,  drept care s-a decis inaintarea unei plangeri catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Coalitia apreciaza, totodata, ca statura publica a lui Ludovic Orban – fost ministru si vicepresedinte al unui important partid parlamentar – constituie o circumstanta agravanta a faptei prin forta de influentare a opiniei publice pe care o genereaza.
Coalitia Antidiscriminare isi manifesta ingrijorarea cu privire la recurenta accentuata a adresarilor discriminatorii la adresa unor categorii sociale, totodata grupuri vulnerabile, si fata de atitudinea rasista a unor personalitati reprezentative ale clasei politice din Romania, in perfect contratimp cu statutul de stat membru al Uniunii Europene al tarii noastre, si cu mult clamatul „model de functionare a relatilor interetnice din Romania”. Precizam ca incalcari similare ale legilor antidiscriminare si ale valorilor UE au fost comise in ultimii doi ani de alti politicieni cu functii de reprezentare in diferite momente, cum ar fi Adrian Cioroianu, Vasile Dancu, Radu Mazare, Calin Popescu-Tariceanu si, nu in ultimul rand, de presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, dand masura calitatii democratice a discursului politic romanesc.

Anca Alexandrescu se plinge ca i se cer bani
Sefa echipei de campanie a lui Oprescu s-a plins ca prin provincie i se cer bani tot timpul contra difucarea stirii despre vizita candidatului in provincie. Mai precis, se trimit contracte de publicitate si, daca nu se incheie, se anuleaza si difuzarea stirii despre candidat. Eu vad ca Bucurestiul e plin de Oprescu. Santajul provinciei vine de la faptul ca e „independent”, probabil.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.