OPINIOMETRU. Băsescu şi criza premierului, între Patapievici şi Mungiu Pippidi. Atacaţi 322! Vrem tehnocraţi

octombrie 15, 2009 0

Mugiu-Pippidi vede cum se răspîndeşte discret în străinătate ideea că nici alegeri corecte nu mai putem să organizăm. Iar asta i se pare mai periculos decît orice altceva. Apoi explică de ce e riscant să te aliezi alandala împotriva lui Traian Băsescu. Patapievici coboară în stradă cu baioneta şi se aruncă în tema 322. Previzibil e şi Grigore Cartianu care îşi roade unghiile de pe margine că nu opate să facă puţină politică.
Horia Roman Patapievici îşi radicalizeaza discursul şi trece la atac cu baioneta în rîndul parlamentarilor. Tema lui 322 domina editorialul sau din aceasta saptamînă:


Interesul de grup îi găseşte strâns uniţi în jurul legilor care îi avantajează, în schimb binele comun îi dezbină, în numele legilor pe care le iau drept pretext pentru a-l putea amâna, ignora sau deforma până la caricatură. Ei sunt cu noi la binele lor şi sunt cu ei la binele nostru. (citeşte mai mult)

Alina Mungiu-Pippidi spune că vrea guvern de tehnocraţi. Dar nu ma vrea alianţă cu orice preţ împotriva lui Băsescu. Mult mai important mi se pare ca în Occident să nu fie vărsate declaraţii periculoase despre furtul alegerilor (zvon ajuns pînă în International Herald Tribune ).

Evident, un guvern de tehnocrati ar fi preferabil, sper ca presedintele sa fie de acord. Partide si ONG-uri, mobilizati pe toata lumea in ziua votului! Hai sa o rezolvam aici pana sa ne stricam obrazul pe afara! Dar, draga opozitie, asta nu o sa va ajute daca urmati sfaturile celor care va cer sa va uniti contra lui. Treaba voastra ce faceti in Parlament (cu respectarea legilor), dar unirea electorala nu e o sursa de putere. O larga alianta contra Basescu ca Becali, Voiculescu si Vadim ii va aduce pe toti adversarii lui Basescu, ca e vorba de Emil Constantinescu sau de Sorin Oprescu, la media valorica a acestei largi coalitii, cum s-a intamplat si in 2007, adica bine sub standingul lui Geoana sau Antonescu luati separat. Ganditi-va bine inainte de a va plasa iarasi in locurile celor 322 de pitici, ca Basescu nu poate fi batut decat de unul mai bun, si nu de un mutant mediu care isi asuma intregul sistem ticalosit. Sunt de acord cu un pact pentru corectitudinea alegerilor si nominalizarea unui guvern mai tehnocratic, asta e in perfecta armonie cu idealurile societatii civile, dar atat. (citeşte mai mult)

Grigore Cartianu trebuie musai să ducă politica ziarului şi scrie un comentariu despre agitaţia politică inutilă. Come on, Grigore, ai fi ars în flăcări într-un ziar care face politică… Pe cînd aşa, citeşti din Constituţie la gura sobei:

Aşadar, aplicată actualei configuraţiii parlamentare, Constituţia este clară: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidelor reprezentate în Parlament“. Altă obligaţie sau constrângere nu are. Preşedintele în exerciţiu are dreptul constituţional să desemneze şi un babuin! Cu două riscuri, evident: 1. să se facă de râs, în caz că propunerea e neserioasă; 2. premierul desemnat să fie spulberat de Parlament. (citeste mai mult)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.