Orban în locul lui Cîțu? Liderii USRPLUS l-ar momi pe șeful PNL, după ce în iarnă l-au respins ca premier!

Orban în locul lui Cîțu? Liderii USRPLUS l-ar momi pe șeful PNL, după ce în iarnă l-au respins ca premier!

aprilie 14, 2021 0

Liderii USRPLUS s-au pus singuri într-o situație aproape fără ieșire după ce premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății, iar ei au spus că nu mai rămân la guvernare cu Florin Cîțu prim-ministru.

Ultimele ore arată că în forurile interne de dezbatere ale formațiunii conduse de Dacian Cioloș și Dan Barna este mare agitație, tocmai din cauză că nu prea știe stânga ce face dreapta și nimeni nu are o idee clară pentru ieșirea din această criză fără daune majore.

Discuțiile despre dacă e ”fair” sau nu ce s-a întâmplat cu Vlad Voiculescu parcă au fost cu ani în urmă, la ora aceasta miza este o soluție care să limiteze masiv daunele de imagine ale USRPLUS.

Variantele aflate pe masă sunt:

  1. USRPLUS acceptă lovitura dată de Florin Cîțu, merge mai departe cu capul plecat și propune un alt candidat pentru funcția de ministru al Sănătății
  2. USRPLUS iese de la guvernare, dacă liberalii nu-i retrag sprijinul lui Florin Cîțu, așa cum sună condiția pusă de USRPLUS pentru a depăși împreună criza provocată de demiterea lui Voiculescu
  3. USRPLUS retrage toți miniștrii și secretarii de stat din Guvern, caz în care se plasează de facto în afara guvernării, iar Florin Cîțu e obligat să ceară din nou votul de încredere al Parlamentului (ceea ce ar putea duce la demiterea Guvernului actual printr-un vot echivalent cu cel de la moțiunea de cenzură – variantă care nu poate trece decât cu votul PSD și AUR).
  4. USRPLUS găsește o soluție de compromis, dar fără Florin Cîțu premier

Prima variantă pare exclusă în acest moment, mai ales după ce Dragoș Tudorache, mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș, i-a cerut în urmă cu câteva minute demisia lui Florin Cîțu.

Variantele 2 și 3 ar arunca USR în brațele PSD – o blasfemie pentru o grupare politică născută pe un val anti-pesedist fără egal.

Așadar, rămâne varianta 4, dar cum?

Pe piață, au început să circule deja idei legat de această idee scoasă ca din joben.

Potrivit unei analize Digi 24, liderii USRPLUS încearcă, pe canale neoficiale, să lanseze o ofertă către Ludovic Orban, președintele PNL, și anume că la ședința Coaliției care va avea loc probabil luni, cu nervii calmați, l-ar putea propune pe el pentru funcția de prim-ministru, în locul lui Florin Cîțu!

”Acum Orban devine dezirabil ca șef al Guvernului pentru că, așa cum și-au făcut cei de la USR PLUS socoteala, în acest moment ar fi singura soluție pentru rezolvarea problemei lor: Orban să accepte prietenia USR PLUS, să decidă să îi retragă lui Cîțu sprijinul propriului partid și să îl convingă pe președintele Klaus Iohannis (cum s-a mai întâmplat), să îl nominalizeze din nou pe el pentru postul de prim ministru”, scriu jurnaliștii.

Sună poate halucinant, dar e la fel de plauzibil ca varianta abandonării guvernării în vremuri de criză.

Iată ce spun sursele gazetărești citate de autorii analizei amintite, apropo de ”revalorizarea” lui Ludovic Orban de către USRPLUS la doar 4 luni luni după ce l-au respins ca premier.

  • Atunci ar fi îndeplinită condiția „ochi pentru ochi și Cîțu pentru Voiculescu”, iar coaliția ar merge mai departe.
  • Este puțin probabil ca președintele PNL sau președintele României să accepte o astfel de variantă, pentru că ar însemna ca liberalii să se plaseze în raport de inferioritate față de partenerii de guvernare, și că actualul premier ar fi sancționat pentru că a schimbat din funcție un ministru foarte contestat în interiorul PNL și criticat public și de către președintele Iohannis.
  • Acest lucru ar însemna însă o prelungire a crizei politice și blocarea activității guvernamentale pentru o perioadă lungă de timp, exact în mijlocul crizei de sănătate publică.
  • Cei de la USR PLUS intenționează de altfel să nu își mai lase miniștrii să participe la ședințele de guvern și să nu nominalizeze alt ministru la Sănătate. Fapt care ar duce la blocarea activității la ministerele Sănătății, Transporturilor, Economiei, Justiției, Fondurilor Europene și Digitalizării.

Articolul complet, AICI

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.