Orban spre Cotroceni, cu ochii pe tandemul Iohannis-Cîțu. Se aleg apele în PNL?

Orban spre Cotroceni, cu ochii pe tandemul Iohannis-Cîțu. Se aleg apele în PNL?

martie 24, 2021 0

„Sunt conştient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul şi candidatura la Preşedinţia României, pentru că preşedintele Partidului Naţional Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică (…) Știu că odată cu candidatura la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal trebuie să iau foarte în serios şi candidatura la preşedinţia României.”, a spus Ludovic Orban, potrivit News.ro.

Este pentru prima oară când liderul în funcție al PNL vorbește deschis despre ideea unei candidaturi personale pentru funcția supremă în stat.

Ludovic Orban are două motive să lanseze acest semnal puternic:

  1. Consolidarea legăturii sale cu baza partidului, în perspectiva viitorului congres din toamnă, care să-i asigure o victorie lejeră în fața rivalului Florin Cîțu
  2. Pregătirea efectivă a terenului pentru o candidatură la președinția României, în cazul în care va fi ales din nou lider al PNL

Declarațiile de mai sus sunt și un răspuns indirect, dar ferm, adresat chiar președintelui Iohannis, ”stăpânul inelelor” la ora actuală, care controlează cu mână tot mai puternică dreapta politică (domină inclusiv pe zona USRPLUS).

Iohannis l-a umilit de două ori pe Orban până acum: prima oară când i-a cerut să demisioneze pentru organizarea alegerilor anticipate, la scurt timp după venirea liberalilor la Palatul Victoria urmare a îndepărtării Guvernului Dăncilă, dar și imediat după alegerile din decembrie trecut, când PNL a pierdut alegerile în fața PSD. Cea din urmă mișcare l-a trecut pe Ludovic Orban pe linie moartă și l-a adus pe Florin Cîțu prim-ministru.

Așadar, prin declarațiile de mai sus, Orban își ia cumva o mică revanșă și îi transmite lui Klaus Iohannis că, deși umilit, el este încă acolo, ba chiar ar putea să-i ia locul la Cotroceni peste doar 3 ani și ceva.

Dar stă Klaus Iohannis cu mâinile în sân? Nu. Președintele are deja o opțiune tot mai clară: Florin Cîțu. Nu pentru candidatura la președinția României, ci pentru șefia PNL și funcția de premier pe termen lung (ceea ce echivalează cu un suport solid pentru preluarea șefiei PNL).

Zilele trecute, Iohannis și Cîțu au anunțat prima ieșire în tandem la un eveniment public: o campanie de împădurire la Dăbuleni, județul Dolj. A fost, ca și în cazul declarațiilor lui Orban cu candidatura la Cotroceni, tot un prim semnal adresat rivalilor: președintele îl susține pe față pe actualul șef de la Palatul Victoria.

Se cam aleg apele în PNL. Orban se îndreaptă spre câștigarea unui nou mandat de președinte al PNL și vede la orizont o viitoare candidatură la Palatul Cotroceni. Absența sa de la Guvern îl ajută în acest scop; Florin Cîțu va fi cel care va deconta pierderile de imagine provocate de măsurile de reformă.

Dar dacă, având susținerea puternică a lui Iohannis, premierul Cîțu va depăși hopul reculului din societate ca urmare a măsurilor de reformă (declanșate deja, care provoacă reacții ostile în zona sindicală a PSD) și va începe să culeagă roadele reformelor chiar înainte de alegerile viitoare?

Atunci, Orban nu mai are asigurată nici șefia PNL, nici candidatura la președinția României.

Prin urmare, totul depinde de succesul sau eșecul Guvernului Florin Cîțu.

Ce devine tot mai clar e că Iohannis pariază pe succesul favoritului său. 

Dacă Florin Cîțu ține apăsată pedala accelerației reformelor riscă să fie debarcat de la putere prin mișcări sociale care pot genera o moțiune de cenzură fatală.

Dacă însă rezistă și schimbările dure declanșate (de care România are nevoie ca de aer, pentru a repara răul făcut de guvernele populiste ale PSD), atunci Florin Cîțu are un viitor politic și mai luminos.

Toate mingile sunt acum la prim-ministru.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.