Cele două specii supravieţuitoare ale divertismentului

octombrie 28, 2009 0

În juriul premiilor TV Mania, pentru a treia oară. După categorii-delicatesă ca cel mai sexy star şi comentatori sportivi, anul acesta mi-a venit rândul să scriu despre divertisment. Ceea ce am şi făcut, în numărul de semne acordat:

Entertainment-ul are o faţă românească lungă şi spălată în lacrimi. Nu sunt lacrimi de fericire, ci de boală sau depresie, în funcţie de cazul omului obişnuit, care a primit şansa de a face din ele show de televiziune.
Plânsul face parte din regulile de supravieţuire ale divertismentului în jungla întortocheată a minţii telespectatorului român. După cum urmează:
1. Nu este original, deci se bazează pe formate inventate de alţii cu succes garantat.
2. Licenţele acestora sunt scumpe, aşa că, în loc să le plătească, posturile (există şi excepţii) le transformă.
3. Adică le lungesc cu timp şi
4. le dilată cu drama umană.
Românii sunt distraţi cu plâns – de orice fel – pe care se adaugă, ca pe un tort cu gust ciudat, note, competiţie, reality-show, parodie, audienţă.

Ce ar mai fi de adăugat.
3342509351_e1cc025cbd_o
În lipsa divelor şi divului care făceau până acum legea divertismentului – Mihaela Rădulescu, Andreea Marin, Teo şi Mircea Radu –, locul rămas gol este exploatat de un singur format, care le înglobează pe toate cu succes. După cum spuneam şi altă dată, este tipul de emisiune care le-a ieşit cel mai bine românilor: 3în1 televizual. Şi nu i se întrevede vreun rival credibil la orizont.
Serialele-dramă şi sitcomurile continuă să ne inhibe, în ciuda străduinţei şi a perseverenţei, iar reality-show-urile au încă nevoie de păruială programată.
Aşa că parodia este cealaltă specie supravieţuitoare şi câştigătoare a entertainmentului autohton. Longevivii acestei curse, Divertis şi Cârcotaşii, au fost dublaţi în mod pertinent de Mondenii (ramificaţi recent pe un alt canal în Bendeac şi emisiunea lui). Chiar dacă personajele şi glumele au mai obosit pe drum, românilor le place să consume şi apoi să râdă de ceea ce consumă. Deci genul nu este în pericol, are şanse de supravieţuire.
Şi e un lucru bun, dacă ne uităm la invazia de talk-show-uri mondene, unde poveştile lungi şi inutile despre casă şi grădină ale unor invitaţi spoiţi cu celebritate sunt încurajate languros de prezentatorii prefabricaţi.
Cele două specii vechi, supravieţuitoare,  îşi răscumpără toate minusurile cu un singur plus, scenariul, adevărata creatură de la noi ameninţată cu dispariţia.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.