Partid nou? Al cui? Pentru ce? Pentru cine?

octombrie 5, 2009 0

Costi intreaba aici daca e loc de un partid nou in Romania.   Ca sa raspund la o astfel de intrebare ar fi   nevoie de  alte cateva intrebari ajutatoare.  Exclud de la bun început partidele care ar putea aparea ca urmare a  ruperii formatiunilor existente deja sau cele construite exclusiv pentru sprijinerea unui lider care are, sau a avut deja,    puterea pe mana.
Sunt categorii sociale sub-reprezentate sau nereprezentate?
Sunt.   Cateva,  la o trecere in revista superficiala: minoritatile sexuale,  mica burghezie de la tara si din orasele mici, ecologistii, crestinii (de toate denominatiile),  generatia 20-30 urbana si cu studii universitare,  tiganii,  persoanele pentru care identitatea regionala este foarte importanta (banateni, ardeleni, moldoveni etc)
Pot partidele actuale să preia o parte din problemele celor de mai sus?
Pot si o fac deja. Vezi tratamentul preferential de care se bucura Biserica Ortodoxa Romana din partea politicienilor.  Din nefericire, calculele partidelor se fac pe termen scurt si urmaresc castiguri meschine, de etapa.  Lipsa de viziune si vointa face ca actualii politicieni sa aleaga doar cai sigure.  Ati vazut vreun pesedist care sa aiba curajul de a sprijini comunitatea gay din Romania? Nu uitati, vorbim despre un partid socialist.
E greu să organizezi un partid de la zero?
Greu spre imposibil.  Oamenii cu experienta in zona  iti vor descrie un cosmar logistic si administrativ.  Experienta Partidului Piratilor din Suedia arata insa ca atunci cand un „issue” e suficient de important pentru o nisa oarecare, oamenii se pot mobiliza.  Internetul poate usura semnificativ sarcina  O alta varianta ar fi organizarea partidului pe un schelet deja existent (sindicat, ONG etc.) . S-a mai incercat in trecut si, partial, a functionat.
Exista disponibilitate  pentru militantismul politic in Romania?
Militantismul si voluntariatul pentru o cauza, politica sau altfel,  sunt anemice in Romania.   Oamenii care cred cu pasiune in ceva sunt suspecti. Nici nu e greu de inteles de ce.   Pe de alta parte, istoria ne arata ca exista resurse pentru asa ceva.  Determinarea fanatica a  legionarilor sau incapatanarea fostilor detinuti politici care au ajuns la putere in 1996 ne arata ca acolo unde e tarie de caracter sunt si sanse de reusita (nu discut aici despre  cat de justa e o cauza sau alta)
Ideologie?
Cred ca  reperele clasice sunt greu de urmat.   Ar fi mai degraba nevoie de definirea unei teorii a utilului romanesc.  Clivajul stanga-dreapta este o amintire de  secol XX.
Lideri?
Cred, sincer, ca exista multi  oameni capabili sa sustina rational, coerent si convingator o cauza in fata publicului.  Ramane sa isi faca curaj sa se implice. Rezistenta prin cultura e gretoasa.
Concluzii
E  loc pentru un partid nou insa acesta poate aparea doar  printr-o combinatie fericita de factori.   Nu cred ca se va mai reusi prea curand crearea unui unui mare partid de mase insa mici formatiuni care sa urmareasca un numar limitat de teme au sanse de reusita.   UDMR  a fost (prea) multa vreme kingmaker in România iar locul sau poate fi luat de altii.  Fie ca reprezinta tiganii, ecologistii sau corporatistii.
PS Dezbaterea este, desigur,  mult mai larga decat cele doua-trei idei de mai sus. Sunt teribil de curios unde se va opri.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.