…pasapoarte satanice – sau nu?

ianuarie 29, 2009 0

…a facut multa valva stirea ca Romania va introduce pasapoarte cu cipuri care sa inregistreze datele biometrice ale individului. Un duhovnic demn de toata admiratia si de tot respectul + un profesor de teologie (la fel de respectabil) au dat apa la moara fricii ca ne apropiem de sfarsitul lumii. Mai direct sau mai piezis s-a sugerat ca cipul cu pricina echivaleaza cu semnul satanic „666”.
Tare mi-e teama ca dracul e ceva mai subtil. Cred ca spaima vine de la ideea de „cip”, nu de la ce anume va contine. Numele, varsta, locul nasterii, culoarea ochilor, inaltime, greutate, etc (adica datele biometrice) sunt deja in pasaport – iar ultimele versiuni de pasapoarte sunt deja scanate la intrarea si la iesirea din tara. Singurul element de noutate ar fi, din cate inteleg, fotografia digitalizata – (care nu va mai permite – asa de usor – falsificarea pozei).
Daca ma ingrijoreaza pasapoartele cu pricina e pentru ca fac parte dintr-o tendinta tot mai accentuata de „inregimentare” , „abstractizare” a persoanei si supraveghere la scara mare. Tendinta nu e noua – romanii faceau periodic cate un recensamant (vezi motivul nasterii lui Iisus la Betleem/Viflaim) pentru a sti la ce taxe se pot astepta in provincii – dar acum lucrurile au luat-o din ce in ce mai tare razna. Daca aceasta tendinta e „lucrarea diavolului” sau nu e – cred – o intrebare interesanta.
A izola, insa cipul biometric, si a-l cataloga drept satanic e – foarte probabil – echivalent cu a te lasa dus de nas. Focalizand asupra cipului cu pricina, risti sa scapi din vedere ansamblul. Tendinta. Care tendinta e manifesta inclusiv in monitorizarea traficului pe internet, identificarea IP-ului de unde e trimis mesajul, trasarea utilizarii cartilor de credit, profiling-ul la care se dedau companiile de advertising pe baza acestor date, s.a.m.d. A folosi internetul si telefonul dar a te ingrijora doar de satanismul cipului cu pricina imi pare a rata padurea din caquza copacilor.
Pare-se ca Patriarhia are o pozitie oarecum asemanatoare. In cazul in care ati ratat=o in Cotidianul:
Patriarhia Română solicită Direcţiei Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor lămuriri privitoare la paşapoartele biometrice şi în ce măsură datele cuprinse în acestea nu aduc atingere libertăţii şi demnităţii persoanelor, în vederea formulării unui punct de vedere oficial în cadrul şedinţei Sfântului Sinod din zilele de 25-26 februarie 2009, se arată într-un comunicat al instituţiei, dat publicităţii miercuri.
În acelaşi timp, BOR susţine că nu aprobă iniţiative particulare şi de grup fără consultarea şi binecuvântarea ierarhului locului, care provoacă mai mult tulburare decât să clarifice problema, făcând trimitere la cazul preotului profesor Mihai Valică, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care a protestat recent faţă de introducerea paşapoartelor biometrice, dar şi la apelul lansat în acelaşi sens de părintele Justin Pârvu de la o mănăstire din Neamţ.

Pareri?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.