De sus in jos, sau de jos in sus?

ianuarie 29, 2009 0

Aceasta este dilema care priveste viitorul Constitutiei.  Pe de-o parte, unii zic ca trebuie un referendum prealabil, deci sa fie consultat poporul, iar altii spun ca n-are sens o astfel de consultare. Personal, sunt de acord cu cei din urma: cand participarea la vot este infima, iar pe cei mai multi ii doare-n cot de politica (sau pur si simplu nu inteleg nimic din ea in lipsa unei educatii civice elementare), atunci ei renunta de buna voie la unul din drepturile lor cetatenesti. Unul dintre aceste drepturi este consultarea prin referendum. Asa ca in loc de a revizui constitutia de jos in sus, pornind de la un popor ignorant (sau de multe ori nestiutor), se poate face o revizuire de sus in jos, pornind de la politicieni.
Bineinteles, dupa cum au aratat discutiile de ieri, pot exista variante de compromis:
1. eliminarea pragului de validare a referendului existent in prezent si evaluarea rezultatelor comparandu-le cu numarul celor prezenti la vot, nu cu numarul celor cu drept de vot
2. introducerea obligativitatii votului. Aceasta mi s epare insa cam fortata, deoarece pe un om mai sarac cu duhul nu poti sa il faci destept daca dai o lege. Votul dat de frica unei sanctiuni poate fi mai periculos decat absenta de la vot..
[poll id=”11″]

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.