Patapievici ii scrie lui Tariceanu

octombrie 28, 2008 0

O scrisoare deschisa, importanta, pe care o reproduc integral mai jos. Cu o precizare: comentariile la ea sint libere, dar daca nu sint decente, ele vor fi interzise aici 🙂
 Scrisoare deschisă domnului Călin Popescu Tăriceanu
Prim ministru al Guvernului României  
Domnule Prim-ministru. 
În ciuda bugetului pe care Institutul Cultural Român l-a convenit cu Ministerul Economiei şi  Finanţelor (şi pe care acesta l-a acceptat), nesocotind cu totul şi argumentele noastre instituţionale, şi importanţa menţinerii prezenţei noastre internaţionale la un nivel cel puţin comparabil cu cel din anul trecut, Dumneavoastră personal aţi decis amputarea bugetului ICR pe anul 2009 cu 40%. Ceea ce faceţi Dvs. acum cu Institutul Cultural Român este o crimă.
Chivernisind cu minuţie şi eficacitate un buget care oricum nu este decât o zecime la mie din PIB, mărind în doar trei ani numărul institutelor culturale din străinătate de la 7 la 17, actuala conducere a ICR a reuşit să pună Institutul pe harta institutelor culturale europene (unde nu se afla în 2005), făcând din ICR o instituţie respectată, dovadă alegerea noastră la preşedinţia EUNIC în 2010. Bugetul construit de ICR pentru 2009 luase în considerare cheltuielile implicate de prezenţa României în lume, ca urmare a succesului înregistrat de politicile noastre culturale în ultimii trei ani.
Decizia Dvs. nesocoteşte toate angajamentele asumate de ICR pentru 2009 şi contrariază profund încrederea pe care ne-am câştigat-o, cu mari eforturi şi în condiţii de subfinanţare, pe pieţele culturale internaţionale. Prin decizia Dvs. de a ne reduce bugetul cu 40%, împingeţi Institutul, din subfinanţare, în desfiinţare. De trei ani, bugetul ICR a fost în aşa fel construit încât cheltuielile administrative să reprezinte doar 30% din buget, iar cele pe programe 70% – o balanţă remarcabilă, care cu greu poate fi întâlnită la vreuna din instituţiile bugetare pe care le cunoaşteţi. În aceste condiţii, diminuarea cu  40% a bugetului nostru pe 2009 afectează exclusiv bugetul alocat proiectelor culturale. Ceea ce înseamnă că decizia Dvs. amputează cu 40% exact activităţile care ţin în mod eminent de misiunea Institutului, aşa cum este ea formulată prin Legea 356/2003.   Pe de altă parte, bugetul alocat în 2009 pentru cele 17  institute culturale româneşti din străinătate a trebuit şi el redus cu 40%, în condiţiile în care această reţea s-a dezvoltat spectaculos, iar prezenţa ei pe pieţele culturale străine aduce României un beneficiu de imagine excepţional, obţinut la preţuri infinit mai mici decât orice campanie guvernamentală de imagine. Să mai adaug că reducerea de buget pe care ne-aţi impus-o survine DUPĂ CE programele anuale ale institutelor au fost aprobate (conform calendarului prevăzut de procedurile ICR), iar parteneriatele noastre externe au fost deja angajate, ceea ce implică denunţarea lor unilaterală şi pierderea nu doar a unei vizibilităţi pe care am obţinut-o cu greu, ci şi a unei încrederi instituţionale la care toţi angajaţii ICR au muncit cu un formidabil devotament în toţi aceşti ani?   Prin decizia Dvs. de a ne compromite angajamentele şi parteneriatele externe loviţi însă şi în piaţa culturală românească, căci reducerea cu 40% a bugetului afectează corespunzător şi programul CANTEMIR, program de finanţare nerambursabilă menit să ofere operatorilor culturali români posibilitatea de a-şi exporta în străinătate propunerile artistice.  
Simţiţi-vă responsabil, Domnule Prim-ministru, şi de faptul că direcţiile din  Institut care au drept sarcină organizarea proiectelor culturale de mare complexitate, altele decât cele ale institutelor culturale din străinătate, vor avea, în condiţiile bugetului pe care ni l-aţi dictat, următoarea situaţie de amputare: Direcţia Arte Vizuale – 75% din suma necesară; Direcţia Relaţii Internaţionale  – 60%;  Direcţia Români din Afara Ţării – 33%. Aceste direcţii, în vederea organizării unor prezenţe româneşti semnificative în spaţii de mare vizibilitate, au convenit sau chiar au semnat  parteneriate cu importante instituţii culturale din străinătate – toate acestea trebuie acum revocate, căci nici una din aceste instituţii nu va accepta reducerile noastre bugetare.
Încă odată se va vedea că românii nu pot susţine relaţii parteneriale de lungă durată.  Domnule Prim-ministru, prin decizia Dvs. de a reduce cu 40% bugetul ICR ucideţi cu bună ştiinţă una din foarte puţinele instituţii româneşti care au ştiut în ultimii ani să arate lumii civilizate o faţă a României deopotrivă nobilă, inteligentă, talentată şi onestă – o faţă cu care nu ştiu câte din instituţiile pe care le patronaţi se poate mândri. 
Scrisoarea mea deschisă către Dvs. este un strigăt de disperare şi de amărăciune. Disperare, deoarece ştiu că raţiunile politice care v-au împins la această decizie rămân definitive, iar la protestele raţiunii urechea puterii, pe care o reprezentaţi, nu se va pleca. Amărăciune, deoarece România merita o soartă mai bună: şi în străinătate, cu imaginea ei, pentru care ICR a făcut numai bine; şi în ţară, pentru artiştii români, cărora funcţionarea onestă şi transparentă a Institutului le-a trezit speranţa că o instituţie a statului român poate funcţiona în regim de normalitate.  
H.-R. Patapievici
Preşedinte ICR
Vicepreşedinte EUNIC  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.