Traian Basescu: dictatura esuata. Traian Basescu: dictatorship failed

octombrie 28, 2008 0

Intre Nicolae Ceausescu si Traian Basescu exista doua asemanari. Dupa 1989, o avalansa de informatii referitoare la fostul dictator a sufocat opinia publica.
*The English version here: Traian Basescu: dictatorship failed  *
Astfel, adevarul si minciuna nu se mai deosebeau, cantitatea mare de informatii fiind singurul argument relevant pentru public. Acum, liberalii si social democratii incearca sa faca un tap ispasitor din Traian Basescu, pentru motivul ca nu le-a corectat propriile lor greseli. Greseli care fac ca Romania sa plonjeze in criza economica, dupa cum sustin ei. Discursul politicienilor este tras la indigo in acest sens, iar PNL si PSD uita ca au initiat atat maririle salariale, cat si marirea pensiilor.
A doua asemanare este in felul in care Basescu promite sa mareasca salariile medicilor, desi nu are nici un fel de atributie constitutionala in acest sens. Dupa cum, in 1989, si Nicolae Ceausescu promitea, in fata unei multimi furioase, ca le va mari salariile.
Exista o diferenta uriasa intre cele doua personaje, care face ca asemanarile de mai sus sa poate fi facute doar la un nivel teoretic. Ceausescu era un om disperat atunci cand anunta marirea salariilor si era deja mort atunci cand romanii aflau adevaruri si minciuni despre el, la gramada. Basescu nu e nici disperat si e foarte plin de viata.
De aceea, gesturile sale trebuie vazute ca asigurari in avans cerute de la viitorul Guvern al Romaniei, astfel incat la alegerile prezidentiale din 2009 electoratul sa fie multumit. Iar daca viitorul Guvern nu isi va insusi propunerile presedintelui si electoratul va fi nemultumit, tot Basescu va castiga. Pentru ca va juca din nou cartea “Eu am vrut, dar ei nu m-au lasat!”. Va beneficia de prezumtia de nevinovatie. Basescu nu este un dictator. Iar ultimele sale miscari politice confirma acest lucru. Basescu e doar mai destept decat concurentii sai.
P.S. O mica eroare tehnica a dus la pierderea comentariilor 🙁 sorry

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.