”Pe bune? Bucureștenii care au ieșit în stradă contra regimului Ceaușescu nu înțeleseseră Timișoara? Dar morții, răniții, arestații?”
„Bucureștiul nu a înțeles Timișoara în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului, și nu înțelege nici acum, pentru că se uită doar la cifre”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, referindu-se la carantinarea orașului de pe Bega.
„Această carantină este pur formală, nu s-a schimbat nimic în viața noastră după carantină. O hârtie nu ne ferește de virus iar oamenii nu mai au răbdare cu o administrație învechită”, a mai spus Nica.
Declarațiile sale au trezit imediat reacția presei de la București, Capitala fiind acuzată că ”nu înțelege” Timișoara când impune măsuri antipandemie.
Jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România, l-a taxat dur pe Alin Nica, într-o postare pe Facebook.
”Serios? Pe bune? Sutele de mii de bucureșteni care au ieșit în stradă contra regimului nu înțeleseseră Timișoara? Cei care au murit, cei arestați și torturați la Jilava, cei răniți erau niște ignoranți? Dumnealui avea opt ani la Revoluție, poate îi explică cineva situația de atunci, ca să înțeleagă.
Apoi, domnul președinte de Consiliu Județean face o paralelă absolut deplasată între acțiunea unui regim democratic care luptă – mai bine sau mai rău – cu o pandemie cum nu s-a mai văzut și un regim totalitar care declarase război propriului popor. Cum să compari cele două situații?
În sfârșit, domnul președinte de Consiliu Județean face parte din Partidul Național Liberal. Un partid care pune mare accent pe particula ”Național”. Partidul care se prezintă drept cel care a făcut Unirea.
Mai rar o dovadă de populism de așa joasă speță. O rușine…”, a scris Ovidiu Nahoi.
Carantina a provocat tensiuni în relația PNL-USRPLUS
Carantinarea Timișoarei a provocat un conflict politic local între președintele CJ (Alin Nica, adept al ridicării restricțiilor) și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Primarul Dominic Fritz a declarat, sâmbătă seara, după decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş prin care nu a mai prelungit carantina zonală pentru Timişoara şi alte patru comune limitrofe, că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a avut propuneri diferite pentru aceste localităţi, „cu conotaţie politică”.
„DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru UAT- urile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii. Chiar documentul Institutului Naţional de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moşniţa şi Ghiroda, menţionează expres că ridicarea carantinei va duce la creşterea ratei de infectare şi că, în scurt timp, localităţile vor intra din nou în carantină.
Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abţinut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică, care ne duce la un şir nesfârşit de ieşiri şi intrări în carantină în UAT-uri diferite din jurul Timişoarei.
Aşa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reuşit să încetinească ritmul de creştere. De ce să renunţăm la o măsura care producea efect?”, a spus Dominic Fritz.