Pentru Fumurescu: De ce n-aş vota în scîrbă cu Traian Băsescu

octombrie 25, 2009 0

Sînt două feluri de cetăţeni activi politic (adică precocupaţi de ce se întîmplă şi cu diverse opţiuni, idei). Un tipar este Fumurescu, un om care se zbate să înţeleagă, îşi critică „alesul” etc. I-am citit ultimul articol şi e acolo exemplul perfect de om care gîndeşte bine înainte să ia o decizie. Articolul este excelent.
Un al doilea tip de cetăţean angajat este cel care scrie de exemplu la comentarii, la interviul meu cu Ernu, ceva fără legătură, dar care ţine de o obsesie. Citez din bella: „ma uit la rtv si vad un altfel de costi rogozanu!!! Ai schimbat barca?”
Despre ce barca o fi vorba nu stiu sa va spun, dar metoda asta obsesiva de a cere socoteala – tu cu cine esti? a, cu ala, atunci se explica! – nu functioneaza intr-un text al autoinvestigatiei oneste cum e cel al lui Fumurescu. El spune asa:

Nu va voi spune acum cu cine votez (ca nu votez – mi-a expirat pasaportul:). (Ba uite, va spun: Tot cu Basescu as vota. In scarba, dar as vota. ) Va voi spune, insa, ca ma ingrijoreaza pana peste poate manifestarile intelectualilor “de dreapta”, inconjurati in jurul lui Basescu. Cand, pe la douazeci si ceva de ani, am trecut de la stanga la dreapta, am facut-o mai degraba din instinct. Si moda. Era o moda sa mergi la Biserica, sa fii usurel legionar, etc. (Intamplator, in cazul meu, procesul incepuse inaintea de caderea comunismului: am ajuns de la filosofie la yoga si de la yoga la isihasm, de la isihasm la Filocalii si de aici la orotodoxie, dar asta e o cu totul alta poveste). Am mai citit niste carti, am mai cunoscut oameni, mi-am scos palaria.

Urmeaza o excelenta critica a ISP si a intelectualilor de dreapta care s-au izolat incredibil in orbire si fanatism pro-preşedinte. Şi aici e conţinut răspunsul meu la intrebarea obsesiva: tu cu cine votezi? Cu o precizare: mă interesează mult mai mult de ce votezi cu unul şi nu cu altul, decît cu cine votezi propriu-zis! din fericire, avem măcar acest gazon democratic pe care ne putem juca.
Aşadar, ca să vorbesc în logica lui Fumurescu. Nu pot vota Băsescu pentru că l-aş vota în scîrbă. După lupta cu cei 322, omul a luat-o razna după cum prevedeam din simplul fapt că i s-a părut că a cîştigat boborul.
Dar principalul motiv este tocmai fenomenul secundar, să-i zicem intelectual, care a derivat din asta. Intelectualii nu sînt agenţi de marketing politic. Dar Băsescu a atras ca un magnet oportunismul amestecat cu bătutul pumnului în piept. Sînt acolo şi omeni de bună credinţă, sînt şi oameni mişto. Dar ei se află într-o teribilă impostură: fabrică produse de PR pe temelia unui discurs etic şi deontologic. Cu alte cuvinte, îmi distrug mie orice speranţă la o egalitate în drepturi în exprimare intelectuale. De aia nu-l votez. E un vot împotriva lui Băsescu din interes: exact cum votează unii pentru taxe mai mici.
Al doilea motiv, e unul „de cartier”. Mă iei de prost? Scapă de toată camarila gri udrearidzieba şi dupa aia mai vorbim.
Înseamnă asta că trag în Băsescu din orice poziţie? Nici vorbă, toată lumea are impresia cînd am micile intervenţii de la RTV că sînt băsescian. Dar asta se întîmplă pentru că îi respect şi pe ăia pe care nu-i votez, atît cît pot.
Cu cine votez dacă nu cu el? E o întrebare aiurea. Esentiala e asta: Ce motive aş avea să votez cu unul sau cu altul? O să revin săptămîna viitoare cu cîteva dintre ele. Această derută e una feritlă. Nu mă simt deloc derutat.  Mi-e silă să mă gîndesc ce-ar face talibanii lui Geoană de pe la Antena 3. Dar pînă acum, pot să-i transmit sigur dlui Fumurescu că în primul tur nu pot vota în scîrbă cu Băsescu. Pentru turul 2 mă mai gîndesc, am timp.
Şi încă ceva: acum cinci ani am votat un Băsescu reprezentant al unui partid de centru stînga, măcar declarativ. Acum sînt „populari”, hodoronc-tronc.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.