Ploaia căzută de Ziua Crucii a salvat miraculos oamenii din fața iadului celui mai grav incendiu
Incendiul din regiunea Malaga, sud-estul Spaniei, a ars aproape 10.000 de hectare și a provocat evacuarea a șase municipalități, fiind considerat cel mai grav din ultimii 30 de ani.
Focul devastator din Sierra Bermeja a fost clasificat de experți ca unul de a șasea generație, un fenomen fără precedent care apare ca urmare a schimbărilor climatice și se caracterizează prin agresivitate și prin propria dinamică de propagare.
Potrivit experților, aceste incendii prezintă dificultăți mai mari în stingerea lor, deoarece focul poate depăși o viteză cuprinsă între 6 și 12 ori mai mare decât a unui incendiu normal, iar virulența sa poate genera furtuni cu flacără.
Alexandru Pogăgeanu, având reședință de vacanță în localitatea Casares, a văzut cu ochii lui lupta pe viață și pe moarte a pompierilor cu flăcările care, neoprite, pot arde și 5.000 de hectare pe zi.
”A fost o bătălie extraordinară, iar dacă nu cădea ploaia din senin ieri la miezul nopții cine știe ce s-ar fi întâmplat la final. Am fost cu mașina până acolo unde pompierii nu ne-au mai dat voie să trecem. Am văzut flăcările cum ardeau ca și când ieșea lava dintr-un vulcan. Am avut cenușă pe balcon, pe mașină…”, a declarat românul pentru VoxPublica.ro.
Lucrările pentru stingerea completă a incendiului vor continua câteva săptămâni după ce focul a fost controlat abia la ora 6:45, marți dimineața și Infoca (echipele de intervenție) a început planul de lichidare.
„Mai sunt încă puncte fierbinți care vor ieși la iveală, iar când va trece ploaia și va răsări soarele, vor ieși și mai multe”, a avertizat directorul de extincție al Planului Infoca (echipele de intervenție din Andaluzia), Juan Sánchez.
În primele ore ale zilei de marți, el a reamintit că la ora 00:00 frontul de flacări ”era foarte virulent în zona Casares”.
În jurul orei 01.00 a început să plouă, Sanchez făcând aluzie la o imagine divină în care apare „un pompier care arăta ca un înger ce ar avea robinetul unui nor de ploaie. Nu mai am cuvinte”, a spus el, vizibil entuziasmat.
Cu sau fără legătura cu asta, zona cuprinsă de flăcări era în plină sărbătoare religioasă: ”Ziua Crucii”.
Localnicii s-au rugat disperați ca Dumnezeu să-i salveze din calea focului.
Probabil că șeful pompierilor făcea aluzie și la așa ceva atunci când a amintit că, fără ploaia căzută din senin chiar de Ziua Crucii, incendiul nu mai putea fi oprit.
Din această cauză, timp de câteva zile, hidroavioanele vor continua să toarne apă în cele mai periculoase zone.
Incendiul din Sierra Bermeja a fost primul clasificat în Peninsula Iberică drept de „a șasea generație”, mai periculos decât incendiile obișnuite, printre altele datorită apariției pirocumulului sau a norilor de fum creați prin condensarea vaporilor de apă cu cenunșă, care pe măsură ce aerul fierbinte se ridică pot provoca adevărate explozii, efectul fiind „ca și când ar ploua foc”, potrivit șefului Unității de Apărare împotriva Incendiilor Forestiere din Murcia (UDIF), Manuel Páez.