PNL, prima mare victorie în fața PSD, la împărțirea prefecților. Efectul Boc&Vîlceanu
Regula inițială era: cine are președintele Consiliului Județean ia și prefectul. Asta fusese înțelegerea între PNL și PSD pe împărțirea prefecților.
Doar că între timp, ceva s-a schimbat.
Iar acest ceva arată puterea echipei de negociere a PNL, care după un început ezitant urmare a tensiunilor interne din partid după congres, arată că își intră în rol încetul cu încetul.
Clujul, județul lui Boc, cel mai popular lider liberal în sondaje, nu mai pierde funcția de prefect dorită de UDMR și PSD, ci ea revine PNL. Liberalii din capitala Ardealului au luptat din greu pentru a nu ceda conducerea administrativă a Clujului.
La Gorj, de asemenea, județul de unde provine Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL și ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Ciucă, era jale male din cauza înțelegerii inițiale prin care partidul care deține funcția de președinte al CJ ia și poziția de prefect.
Liberalii erau supărați că vor pierde postul de prefect ocupat de Marcel Romanescu, într-un județ dominat veșnic de PSD.
Dar bătălia dură din ultimele zile a arătat că regula se poate schimba, ca și la Cluj, dacă în joc e miza unui județ de unde provine un nume ”greu” de la partid.
Este și cazul Gorjului, județul lui Vîlceanu, care mai nou păstrează funcția de prefect, în uma negocierilor dure din coaliție.
În ședința coaliției de guvernare, care a avut loc luni, la Parlament, liderii PSD, PNL și UDMR și-au împărțit posturile de prefecți. Astfel, PSD va avea 20 de prefecți, PNL va numi prefecții în 18 județe și UDMR va avea 4 prefecți.
De asemenea, partidele de guvernare își împart și alte poziții cheie în administrație. Printre acestea se numără șefia ANAF, care revine PNL și șefia noii autorități a vămilor. Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Bogdan Lari Mihei, la propunerea PSD, la șefia Autorității Vamale Române.
Surse participante la discuțiile din Coaliție au declarat pentru Digi24.ro că ședința în care s-au împărțit prefecții a fost una tensionată, existând contre pe mai multe județe.
PNL și UDMR și-au disputat județul Cluj. UDMR a vrut să își păstreze prefectul, însă în cele din urmă acesta a ajuns la PNL. Fața de varianta inițială a discuțiilor, PSD a renunțat la un prefect și va avea 20. Social democrații vor numi prefectul Capitalei.
Cum s-au împărțit prefecții
PSD: Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București.
PNL: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călăași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.
UDMR: Covasna, Harghita, Sălaj și Arad.
PSD primește conducerea Vămilor
Totuși, PSD n-a rămas cu mâna goală după ce a cedat anumite poziții de prefect. Social-democrații au primit la schimb alte poziții-cheie.
Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă l-a numit, la propunerea ministrului Finanțelor, pe Bogdan Lari Mihei la șefia Autorității Vamale Române.
Mihei a mai coordonat Direcţiei Generale a Vămilor, când aceasta se afla în subordinea ANAF, în perioada aprilie 2018 – februarie 2019. Mihei a fost numit în mandatul lui Ionuț Mișa în funcția de vicepreședinte ANAF și a fost schimbat din funcție de Viorica Dăncilă, în 2019.
Noua instituție a fost înființată după ce Parlamentul a adoptat în octombrie o lege inițiată de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici prin care Vama este scoasă din subordinea ANAF, potrivit Digi 24.
Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.