Doamnele politicii din Germania care domină Europa. Noua ministră de Interne, ultima pe listă

Doamnele politicii din Germania care domină Europa. Noua ministră de Interne, ultima pe listă

decembrie 13, 2021 1

Angela Merkel a dominat 16 ani politica Germaniei, a Europei și a influențat puternic dinamica lumii. O altă conațională a sa, fostă ministră a Apărării, a ajuns la cârma Comisiei Europene: Ursula von der Leyen.

Iar ultima pe lista doamnelor puternice din politica Germaniei este noua ministră de Interne din guvernul de coaliție condus de socialistul Olaf Scholz.

Social-democrata Nancy Faeser se numără printre membrii mai puţin cunoscuţi ai echipei cancelarului Olaf Scholz. Principalele ei priorităţi sunt combaterea rasismului şi extremismului de dreapta. Pentru asta face politică.

Nancy Faeser, noua ministră germană de Interne, provine din landul Hessa, unde există numeroşi adversari ai societăţii deschise, democratice, ai diversităţii. Landul în cauză a ajuns în trecutul recent în atenţia presei din pricina unor atentate de extremă dreaptă. Cel mai grav dintre ele s-a petrecut în februarie 2020 la Hanau, când un rasist a împuşcat nouă oameni într-o cafenea cu specific oriental.

Responsabilă pentru poliţie şi contraspionaj

În iunie 2019 un neonazist l-a ucis pe politicianul creştin-democrat Walter Lübcke, fiindcă acesta se angajase în favoarea refugiaţilor. Deja în 2006 Halit Yozgat a fost a noua victimă din totalul de 10, a grupării teroriste NSU. Faţă de toate aceste crime oribile a luat poziţie la vremea lor Nancy Faeser, în calitate de deputată a parlamentului regional din Hessa.

Acum, în calitate de ministru federal de Interne, ea este responsabilă pentru securitatea întregii Germanii. Ea este şefa unor instituţii foarte importante cum ar fi Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), Poliţia de Investigaţii Criminale (BKA) şi Poliţia Federală.

Faeser, prima femeie în funcţia de ministru de Interne, a arătat cât de importantă este pentru ea apărarea democraţiei în martie 2021, când parlamentul regional din Hessa a dezbătut consecinţele masacrului de la Hanau.

„Lupta împotriva extremismului de dreapta m-a determinat să intru în politică”, a spus ea atunci, în debutul unui discurs de 10 minute, potrivit Deutsche Welle.

Noua ministră de Interne se va vedea nevoită să treacă la treabă imediat. Ca lideră a opoziţiei la Hessa ea a acuzat guvernul regional de carenţe grave în lupta contra extremismului de dreapta. Acum rolurile s-au inversat, şi asta la nivel federal, unde responsabilii se află în atenţia opiniei publice germane şi internaţionale.

În calitate de ministră de Interne, Nancy Faser va trebui să respecte ceea ce se cheamă disciplina de cabinet.

Ea va avea de-a face cu un cancelar Olaf Scholz, care provine din acelaşi partid social-democrat, şi cu două partide de coaliţia care, spre deosebire de laburişti, au stat foarte mult timp în opoziţie: ecologiştii şi liberalii. Cele două formaţiuni, deşi au programe diferite, sunt unite în lupta lor pentru drepturi şi libertăţi civice.

Ele au considerat de asemenea contrare Constituţiei drepturile serviciului de spionaj BND de a supraveghea telecomunicaţiile şi au primit dreptate din partea Curţii Constituţionale. Aceasta înseamnă că în politica de securitate noul guvern federal nu are opinii unitare. Pentru Nancy Faeser aceasta va fi o nouă experienţă.

Christine LambrechtChristine Lambrecht

Şi ministra Apărării provine din Hessa

Cum se poate gestiona o repetată schimbare de roluri ştie colega ei din SPD, Christine Lambrecht.

După ce a fost ministră a Justiţiei acum a preluat conducerea Ministerului Apărării. Şi ea este responsabilă pentru securitatea Germaniei. Iar cariera ei politică a început, la fel ca şi a ministrei de Interne, în landul Hessa.

Sursa: Deutsche Welle

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.