PNL+PSD (Plus UDMR?)

octombrie 9, 2009 0

PNL si PSD negociaza un protocol. In linii mari, pozitiile sint, pina acum, urmatoarele: PNL nu vrea un protocol scris pina dupa consumarea alegerilor prezidentiale; ar fi mai degraba tentati de o intelegere verbala ferma. PSD ar vrea mai mult: ca intelegerea sa fie scrisa! Pentru perioada de pina in alegeri, PNL si-ar dori un guvern de tehnocrati si, in acest sens, au avansat si citeva nume de posibili premieri, cel mai proeminent fiind acela al lui Klaus Johannis, actualul primar neamt al Sibiului. Ilie Sirbu, lider marcant al PSD, spune ca intre cele doua tururi de scrutin, probabil ca intre PSD si PNL va fi oficializat un protocol.
Ambele partide privesc cu speranta, dar si cu multe rezerve o eventuala colaborare cu UDMR in sensul si in directia proiectului politic anti-Basescu si anti-PDL pe care si l-au asumat deja public.
Ce va fi e deocamdata prematur sa spunem la modul categoric.
Cronologic, marti (13!), va fi vot pe motiune. Matematic, ar trebui sa asistam la o premiera: prima cadere de guvern ca urmare a unei motiuni de cenzura dupa 1989. Practic, sint inca in vigoare si scenarii alternative la acest dezdonamint posibil si dorit de PSD si PNL. De pilda: guvernul Boc sa nu pice, fie ca urmare a unor tradari strategice, fie ca urmare a unei prezente insuficiente la vot. In plus, exista o sesizare la Curtea Constitutionala in legatura cu constitutionalitatea actualei motiuni initiate de PNL si UDMR.
Apoi, nu strica sa ne amintim amanuntul ca si dupa parlamentarele de anul trecut s-a vorbit despre o intelegere solida PNL-PSD care prevedea intre altele ca in seara anuntarii rezultatelor partiale, cele doua partide sa iasa impreuna in public si sa revendice premierul. Pina la urma, atunci, nu a fost sa fie.
Asadar, viitorul este deschis!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.