Politkovskaia, al doilea sfarsit

februarie 19, 2009 0

13 jurnalisti au fost asasinati in stil mafiot pe timpul domniei lui Vladimir Putin ca presedinte al Rusiei. Cel mai celebru caz a fost al Annei Politkovskaia. Insa procesul suspectilor parea sa mearga intr-o directie normala. Dar s-a rezolvat. Cei trei suspecti au fost achitati.
Daca nu va mai amintiti de Politkovskaia, am facut mai jos o selectie de texte despre moartea ei, preluate de aici:
„Preşedintele rus n-a comentat crima câteva zile, iar când nu s-a mai putut eschiva, sub asaltul insistent al ziariştilor străini, a declarat cu nonşalanţă că asasinarea Annei Politkovskaia face mult mai mult rău Rusiei decât răul pe care-l provoca ea prin articolele sale critice la adresa puterii, „pentru că influenţa dnei Politkovskaia în societatea rusă era foarte mică”.”
„Au omorât-o pe Anna Politkovskaia. L-au omorât pe cel mai cinstit, curajos şi sincer jurnalist din rândul celora care n-au fost încă asasinaţi. Oare şi după această întâmplare se mai îndoieşte cineva de boala de care suferă Rusia? Aces­ta-i fascism. El are noi caracteristici. Preferă îndobitocirea maselor, nu terorizarea lor. Dar nu-i repugnă nici metodele vechi. În arsenalul puterii actuale se regăseşte înfricoşarea, şantajul, compromiterea, cumpărarea, racolarea, bătaia. Şi asasinatul. L-au omorât pe Iuri Scekocihin, şi noi am tăcut, chiar dacă toate evidenţele indicau asupra faptului că prietenul şi colegul nostru a fost otrăvit. Pe urmă au încercat s-o otrăvească pe Anna. Din nou am tăcut. Acum au omorât-o. Vom continua să tăcem”
„Anna a fost omorâtă de întunericul, blindajul şi secretomania puterii care domneşte acum în Rusia. A fost un asasinat bine planificat, după un scenariu complex, în care kille­rul-executor cu chipiu de baseball pe ţeastă, surprins de camera de filmat de pe faţada casei unde locuia Anna, a avut un rol minuscul.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.