Proful meu de mate se bate cu Mitrea în întunecatul ţinut al lui Oprişan

noiembrie 28, 2008 0

Ăsta e un material de suflet, pur şi simplu. Dan Popoiu mi-a fost profesor de matematică la clasa de informatică din liceul Unirea Focşani. Omul e brici. Ne-a fost diriginte şi l-am iubit mult generaţii întregi de liceeni. Cum-necum a ajuns în politică şi, mai mult, a nimerit într-un colegiu împotriva lui Miron MItrea. Se ştie că Vrancea e cetate pesedistă, iar Oprişan e cu adevărat baron pe acolo. Omul meu a simţit că ceva s-ar putea schimba. Am făcut un interviu cu el ca un soi de mic tribut adus sutelor de ore de mate făcute cu pasiune (le-am pus şi pe alea peste program). 
– De unde veniţi acum?
Am fost la Vidra mai întîi, oamenii au avut o acţiune, 30 de tineri îmbrăcaţi în portocaliu au făcut curăţenie, s-au adunat gunoaiele…
– Pesediştii ce făceau între timp?
Primarul a fost iritat de chestia asta, a adunat vreo zece oameni şi au început să dea cu mătura undeva prin jurul secţiei de votare, lîngă primărie. După Vidra, am trecut prin Ţifeşti unde iar am avut un gust amar. Ăştia ne-au dat iar afişele jos, nici nu mai comentez pentru că mi se face silă.
– E primar PSD sau de ce se întîmplă asta?
Nu, primarul e PD-L, dar din Focşani, în fiecare seară Oprişan trimite echipe de vreo 20-30 de maşini în tot judeţul şi rup tot ce se lipeşte în timpul zilei. Oamenii noştri au surprins chiar primari care rupeau personal tot ce nu era PSD. Azi am mai trecut prin Panciu, un oraş roşu… După care m-am oprit în Adjud, am dat calendare şi ziare, am vorbit cu oamenii…Am dat zilele astea mîna cu atîţia oameni încît am făcut rană la încheietură. Şi nu e o figură de stil.
– Eu din ce am vorbit cu alţi candidaţi am înţeles că alegătorii îi percep ca pe un soi de primari, le cer drumuri. Parlamentarii nu pot face asta..
Da, eu nu le promit aşa ceva, nu-mi permit. Primarii aleşi la ultimele locale nu fac altceva decît să-şi recupereze investiţia. normal că oamenii sînt nemulţumiţi şi vin la noi cu asztfel de cereri.
– Am văzut că Mitrea şi Oprişan se lăudau că au făcut nu ştiu ce şosea judeţeană…
Da, ieri am fost pînă la Nereju. M-am întîlnit şi  cu gaşca lui Oprişan la Nistoreşti. Erau 50 de bătrîne care-l ascultau, dar avea şi zece microbuze cu oamenii lui îmbrăcaţi în roşu. Îşi cară şi spectatorii cu el. Ei bine, pentru drumul pe care l-au făcut pînă la Nereju au fost aprobate 58 de miliarde (lei vechi) pe kilometru. Timpul de execuţie: 3 ani de zile pentru refacerea celor 34 de kilometri. Ei, acest drum a fost făcut într-o lună de zile. L-am parcurs şi deja au apărut găuri în asfalt, deja oamenii mi s-au plîns. Mi se pare o bătaie de joc extraordinară, una a la Oprişan.
– Cînd aţi mers prin satele astea aţi simţit că aţi avea vreo şansă? Toată lumea spune că nu aveţi nicio şansă cu MItrea? Ce ştiţi? Aveţi sondaje sau aşa ceva?
Sondajele costă enorm, eu n-am avut bani de aşa ceva. Campania mea a fost foarte săracă. Am mizat pe precampania de 25 de ani pe care am făcut-o ca profesor prin elevi şi prin părinţi… La început am plecat pînă şi eu cu gîndul că o să adun cîte voturi pot pentru echipă şi cam atît. Acum cred că aş putea să-l bat pe Mitrea. Şi mă bazez pe sondajele lor care-l duc pe Mitrea la un 35%, iar pe mine spre 29%. În aceste condiţii se aşteaptă ruleta rusească a redistribuirii. Părerea mea e că va fi cutremur politic în Vrancea. În celălalt colegiu pentru Senat cu doamna Plăcintă pentru PD-L probabil va cîştiga cu peste 50%.
– A avut şi o campanie scumpă, a investit mulţi bani…
A avut bani şi nu s-a zgîrcit cu ei. A fost campanie profesionistă şi curată, nu campanie mizerabilă ca a lui Oprişan. Eu n-am înţeles de ce trebuie să apară el pe toate pozele… Dobitocul e peste tot.
– E practică naţională. Şi Emil Boc apare prin Oltenia…
Emil Boc totuşi e preşedintede partid, dar ăsta?… Revenind la rezultat… eu ştiu că oamenii pe la centru, pe acolo prin Bucureşti sînt sceptici, am auzit că s-au pus pariuri că n-o să putem trece de 20%. Eu cred că de luni discutăm după alte coordonate.
– Credeţi că va veni lumea la vot?
Noi sîntem pregătiţi. Avem echipe care să îndemne oamenii la vot. Vrem să dăm telefoane să îi chemăm. Mie mi-e frică de altceva, mi-e frică de fraude. La BEJ sunt toţi trei judecătorii recunoscuţi ca oamenii lui Oprişan. Preşedinţii secţiilor de votare au trecut prin filtrul lui Oprişan.
– V-aţi întîlnit direct cu PSD?
MItrea refuză orice ieşire în vreo dezbatere la televizor. Noi am ieşit doar cu cei de la PNL… Cînd avem emisiuni pe posturile astea, Atlas şi Diplomatic, în mediul rural se bruiază scurt transmisia, se întrerupe cablul…
– Aţi mai candidat vreodată?
Nu, n-am fost decît membru al Partidului Alianţa Civică. Văd că mi-au scris în Academia Caţavencu că am fost traseist politic, că am trecut de la PNL la PDl. Nu e adevărat. Am fost singurul inspector general din ţară care nu a fost membru de partid, nu am fost la PNL.
– Se discută alianţe fără graniţă, cu toate variantele posibile. ce veţi face dacă vă veţi trezi după alegeri aliat cu Mitrea?
Mă întorc la elevii mei şi nu mă mai întorc în politică pînă cînd oi avea mîinile pe piept… Eu am făcut campanie împotriva PSD. Refuz să cred că se poate face o alianţă cu PSD. Cu PNL ar fi o alianţă naturală.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.