Protestul angajaților Amazon din Italia. ,,Lucrăm timp de 8 ore într-o cușcă. Te dor brațele, spatele, genunchii”

Protestul angajaților Amazon din Italia. ,,Lucrăm timp de 8 ore într-o cușcă. Te dor brațele, spatele, genunchii”

martie 22, 2021 1

9.500 de lucrători în depozite și 1.500 de șoferi italieni ai colosului Amazon protestează față de volumul uriaș de muncă. 

,,Respectați-ne, nu cumpărați timp de 24 de ore!”, cer angajații clienților companiei, ca soluție pentru a pune presiune pe patronat.

Cererile aflate pe masă sunt numeroase:

  • verificarea sarcinilor de muncă
  • negocierea în schimburi
  • clasificarea profesională corectă a personalului
  • reducerea programului de lucru al șoferilor
  • tichete de masă
  • stabilizarea timpilor fixați și a lucrătorilor temporari
  • continuitatea angajării
  • oprirea cifrei de afaceri exasperante

La rândul său, multinaționala lui Jeff Bezos răspunde punct cu punct, dar adaugă o frază generală menită să definească felul în care Amazon își tratează angajații: „Ne punem angajații pe primul loc, le oferim un mediu de lucru sigur, modern și incluziv, cu salarii competitive”.

Articolul din La Repubblica oferă și câteva exemple clare.

Francesca Gemma, 30 de ani, din Collevecchio, lucrează la centrul Amazon din Passo Corese din octombrie 2017. Are un contract permanent, lucrează cinci zile pe săptămână, 40 de ore pe săptămână în schimburi de zi și de noapte, pentru un salariu de 1.300 € pe lună.

„Dacă ar depinde de mine, aș schimba imediat două lucruri, care sunt într-adevăr nesustenabile: orele turei și repetarea muncii”, spune ea (duminică după-amiază, nota editorului) chiar înainte de a intra în fabrică pentru o tura care se va încheia la 22:30.

Mulți lucrători vorbesc despre durere fizică, dar și despre suferință psihologică.

„Când ești implicat în piccaggio (n.r.- un termen adaptat de la verbul englezesc pick, to collect), trebuie să faci aceeași mișcare timp de opt ore, într-un fel de cușcă. Nu există alternative. În câteva zile, durerea din brațe și în spate ajunge, până la genunchi ”, continuă Francesca Gemma.

Giampaolo, un alt angajat, explică faptul că munca sa este împărțită în „pick” și „pack”.

„Trebuie să mergi și să iei pachetele dintr-o parte în cealaltă și asta înseamnă că, în medie, parcurgi 20 de kilometri pe tură. Cu pachetul, pe de altă parte, uzezi spatele, umerii, brațele, încheieturile mâinii, glezna”, explică angajatul Amazon.

Apoi, se pune problema managerilor, care ar fi șefii de departamente dispuși să controleze munca lucrătorilor din depozit.

„Fazele de lucru sunt prestabilite”, explică Giampaolo. „Sistemul este condus de un algoritm, care cere să respecți norma”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.