Putem fi atenti? Basescu. Geoană. Burci şi miniştrii

august 7, 2009 0

trei chestiuni din ultimele zile care necesita mai multa atentie decit isterie: discursul antiguvern de la Cotroceni, CNA si Eximbank, Foreign affairs
1. Totul pare ca se imparte intre pro si anti-Basescu. Nimeni n-are chef sa comenteze atent toata dereglarea asta de comunicare dintre guvernul Boc si Traian Basescu. E deja a nu stiu cita oara cind presedintele critica un soi de complicitate PDL-PSD. Cum m-am plictisit de formula de bodega „hai, dom’le, ca astia-s o apa si un pamint”, m-ar preocupa ceva interpretari subtile pentru discursul anti-Boc al presedintelui. poate aveti chef de asa ceva.

„Aduceti-va aminte cat strigau ambele partide despre transferul de autoritate si activitati catre administratiile locale. Uite ca in coalitie reusesc sa ingroape subiect dupa subiect. Ce-i opreste in coalitia asta sa faca descentralizarea?”
Nu pot vedea doar „strategii electorale” într-o astfel de fraza.
2. Antena3, Realitatea, Otv – amendă în cuantum de 5000 de lei. Radiodifuzorii au difuzat pe crawl, în mod repetat, la ore diferite, informaţii referitoare la ofertele EXIMBANK, încălcând astfel prevederile art 27 din Codul audiovizualului referitoare la modul de difuzare a publicităţii. CNA spune ca au fost platite. Vor fi procese pentru demonstrarea acestui lucru.
Tolontan atrage atentia ca stirea a fost ignorata. Si contextualizeaza: cumnatul lui Geoana e seful Eximbank si, evident, sta pe o gramada de bani de la stat.
As adauga si eu cite ceva: Geoana este recunoscut pentru vioiciunea cu care suna prin presa ca sa sanctioneze stiri, sa certe jurnalisti prin sefii lor etc. Ei bine, am senzatia ca Geoana e mult mai puternic la telefon cu o televiziune, cu un ziar sau radio atunci cînd stă cu un teanc din „banii nostri” de la Eximbank alaturi. N-o fi el Vanghelie, dar, dacă ar putea, ar fi cu presa mai abuziv decît a fost Năstase.
3. Cum si cine cumpara stirile pe afara. Burci
NewsIN scrie despre materialele cumparate pentru imaginea Romania in Foreign Affairs. Dau acolo declaratii Geoana, Blaga, Diaconescu, Isarescu si, surpriza, un om de afaceri, regele vagoanelor, Cristian Burci. Citam din el:

Cristian Burci, preşedintele IRS, o companie de transport feroviar privat, crede cu tărie, potrivit FA, în potenţialul României de a deveni un nod al reţelei de transporturi regionale. „România trebuie însă să îşi ia un angajament în ceea ce priveşte cheltuielile pentru căile ferate, la fel cum fac Germania sau Polonia”, a spus el.

Cum de-apare Burci cu toti demnitarii alaturi vorbind despre banii statului si caile ferate. (Mai e si seful BCR pe acolo). Nu stiu, dar parca simt cine a dat banii astia pentru imagine. Efecte? Se vor repezi investitorii straini sa investeasca in asa tara cu potential dupa un articol publicitar? Nu cred. Singurul cistigat e Burci. El spune singurul lucru concret: bani de la stat pt caile ferate, ca vin eu cu vagoanele.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.