Raportul Tismaneanu se plimba prin lume

iunie 27, 2008 0

M-am gindit ca e bine sa stiti asta: Raportul Tismaneanu a fost prezentat pina acum la New York (Universitatea Columbia, Institutul Harriman), la Washinghton (la Ambasada Romaniei, cu participarea lui Charles King, profesor la catedra „Ion Ratiu” de la Georgetown University) si, recentissim, la Paris (la Ambasada Romaniei, la Centre d’Etudes et Relations Internationales si la o reuniune a grupului de prietenie Romania-Franta din cadrul Adunarii Nationale a Frantei).
Am luat aceste informatii dintr-un interviu-blitz cu VTismaneanu publicat in numarul din aceasta saptamana al revistei „22”. Tot acolo, Tismaneanu spune ca prezentarea acestui Raport unic in lume „este o activitate care va continua. Am in vedere evenimente similare in alte capitale europene, poate si in America latina”
Eu spun ca e de bine, chiar daca – sau cu atit mai mult cu cit- in mediul academic occidental exista multi profesori care continua sa creada ca zecile de milioane de crime infaptuite de regimurile comuniste din intreaga lume sint doar niste nefericite accidente care nu altereaza marxismul, leninismul, maiosmul, comunismul…Bla-bla-bla, bleah-bleah-bleah!
Bonus! Repar o lacuna de informatie.
Prima prezentare publica pe plan international a Raportului Final a avut loc la Roma, in octombrie 2007, sub egida ambasadei Romaniei la Vatican si a Comunitatii Sant Egidio. Au participat la acel eveniment ministrul de externe al Vaticanului, numerosi demnitari ai Sf. Scaun, viceprimarul Romei, ziaristi, profesori, doctoranzi. Vladimir Tismaneanu a vorbit atunci despre „Religii seculare si dictaturi totalitare–Cazul Romaniei comunizate”. Initiatorul acelui eveniment a fost ambasadorul Marius Lazurca.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.