…razboiul cuvintelor

aprilie 1, 2009 0

…intr-adevar, de la sublim la ridicol nu e decat un singur pas. Si inainte si dupa ce a fost ales presedinte, Obama a evitat pe cat posibil sa foloseasca, in discursurile publice, cuvantul ‘terorist’, si altele din aceeasi familie (”war on terror”, etc). Explicatia era, pana la un punct, de bun simt. Avand in vedere ca administratia Bush a abuzat de acest termen ori de cate ori a avut ocazia (si a avut-o), inducandu-le cu buna stiinta americanilor mentalitatea de tara aflata in permanenta sub asediu (god galben, portocaliu, etc), Obama a simtit nevoia sa invarteasca ghidonul invers. Nu ‘politics of fear’ ci ‘politics of  hope’. Pana aici nimic gresit.
Iata, insa, ca un birocrat din administratia Casei Albe, intr-un exces de zel, a transmis o directiva prin care sintagma „the war on terror” trebuie inlocuita in discursurile publice prin „overseas contingency operations” – cel putin la prezentarea bugetului. De buna seama, alti functionari constiinciosi au inceput deja sa o aplice desi se strepezeste mintea numai la gandul pronuntarii unei sintagme atat de nefericite. Dar lucururile nu s-au oprit aici. Pentru a domoli panica creata de criza financiara, popularul „toxic assets” s-a transformat peste noapte in „heavy legacies” sau un sofism asemanator.
Din fericire, aceeasi medie liberala, acuzata de partizanat pana mai ieri, nu si-a pierdut simtul umorului si a taxat fara mila noua incercare de reformulare a realitatii. De-abia s-a incheiat Daily Show-ul lui Jon Stewart care a stors cat a putut de mult din acest subiect: Deci nu mai spunem „inundatii” ci „half-voluntary baptism of properties”? Nu mai spunem „incendii”, ci „wildfire-fighters opportunities”, s.a.m.d. Am ras una buna si, cu siguranta, n-am fost singurul. Adolescenta de fii-mea, Ana, o „fanatica” Obama:) (sper sa nu citeasca!!!!) , a ras si ea cu pofta. Semn bun.
Ramane de vazut daca administratia Obama va reveni mai cu picioarele pe pamant sau va persevera in aceasta futila incercare de redenumire a realitatii. Batalia pentru cuvinte e abia la inceput si nu e decat o particica dintr-un razboi mai mare pentru redefinirea realitatii. Pentru ca, am uitat sa va spun, realitatea se schimba in functie de cum si cine o priveste. Tot Heisenberg, sireacul…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.