ReferenDum-Dum, CE-CUM? Analiză SWOT

octombrie 30, 2009 0

Nu pot să înţeleg expresia asta cu prefraudarea decât în logica lui „nu mai putem de grija altora”. Vot liber-consimţit înseamnă că am dreptul să aleg feţe, idei, vorbe, programe, diversiuni, toane, baliverne, rele dintre cele mai mici sau orice altceva.
Personal, în 2007 am votat împotriva suspendării lui Băsescu iar la referendumul pentru uninominal nu m-am dus. Pentru că m-am siumţit atunci insultat şi de parlament, şi de preşedinte. Voiam uninominal. Aşa cum acum optez pentru unicameral. Nu mă voi prezenta însă la referendum, iar dacă n-aş fi luat de mult decizia să nu-l mai votez pe Băsescu, referendumul ăsta ar fi fost un motiv suficient.
Este dreptul meu să procedez aşa, însă democraţia se face cu majorităţi, nu?
Este dreptul preşedintelui să coaguleze ce majoritate crede că poate găsi în România. Aşa se întâmplă peste tot. Îi respect decizia, aşa cum respect şi înţeleg riscul destul de mare pe care şi l-a asumat.
Necunoscutele:
A = Numărul simpatizanţilor lui T.B. care nu s-ar fi dus la vot, dar se duc pentru referendum + numărul probabil mic al celor care îşi schimbă votul în favoarea actualului preşedinte.
B = Numărul simpatizanţilor lui T.B. care s-ar fi dus la vot dar nu se mai duc, insultaţi de ideea de referendum + numărul probabil mic care se duc şi votează cu altcineva.
Ecuaţia:
Dacă A>B (cel mai probabil), Băsescu ia voturi mai multe şi are mai multe şanse să câştige
Dacă A=B, nu se schimbă mare lucru
Dacă A
Analiza SWOT:
Puncte tari
– Are susţinere largă din partea populaţiei
– Măreşte miza campaniei electorale şi a mandatului prezidenţial
– Va duce, în cele din urmă, la cristalizarea unui modelul constituţional din România

Puncte slabe
– Indiferent de rezultat, referendumul nu este decisiv
– În lipsa unei dezbateri, creează impresia de arbitrar
– De ce nu a pus T.B. referendumul în turul al doilea? Pentru că turul al doilea deocamdată nu există oficial. Va fi anunţat abia după ce se constată că niciun candidat nu a luat majoritatea absolută.

Oportunităţi
– Băsescu este astfel sigur că intră în turul doi. Era destul de sigur oricum, dar cu cel mai demobilizat electorat, surprize puteau totuşi să apară.
– Băsescu are o temă de campanie puternică şi pentru turul al doilea.
– Punctele de discuţie anti-Băsescu sunt marginalizate.

Ameninţări
– O parte din electorat să considere că e o diversiune şi să voteze favorabil la referendum dar împotriva lui Băsescu.
– Mulţumit de rezultat, electoratul lui Băsescu să se demobilizeze în turul 2.
– Numărul de voturi valabile să fie la alegeri de peste 50% iar la referendum – sub 50%, fapt cu un impact psihologic devastator.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.