Regele Mihai. Regina Elena. Holocaust.

iunie 20, 2008 0

Am descoperit un portal unde se gasesc multe texte de citit.
Intre ele, un interviu foarte pretios din unghi istoric facut cu Regele Mihai I care aduce o perspectiva prea putin stiuta intr-o tema foarte sensibila inca (nu doar pentru istoricii Romaniei): Holocaustul romanesc si implicarea familiei regale. Interviul e realizat de Petru Clej si il puteti citi, integral, aici!
Redau mai jos doar doua pasaje din raspunsul Regelui Mihai I:
„Cum a ajuns Regina Mamă să se implice în salvarea evreilor din România care erau persecutati de regimul lui Antonescu?
Am auzit că se întâmplă anumite lucruri cu evreii noştri la Bucureşti, aici în ţară, şi aveam contact, şi mama mea şi cu mine, destul de des cu rabinul şef care era atunci la Bucureşti, Şafran, şi ne explica puţin cam ce se întâmplă, cam ce are să se întâmple – cred că ştia el mai multe lucruri –, şi atunci mama mea s-a sesizat foarte tare pe toată chestiunea asta, şi de la una, de la alta, ea a reuşit faţă de Antonescu. Antonescu era un om destul de bizar în anumite lucruri, fiindcă făcea ce toată lumea ştie, dar avea un fel de… cum să spun, un respect foarte adânc faţă de mama mea. Şi ea a reuşit, în cursul mai multor luni, să-l domolească în ceea ce făcea el cu evreii, şi a reuşit într-o bună măsură.
Cum aveau loc întrevederile, îl primea pe Antonescu în audienţă şi cerea, în cazuri concrete de evrei, să nu fie deportaţi?
Cred că au fost câteva cazuri dar eu nu ştiu, nu mai ţin minte exact cine erau, câţiva alţii… Dar în special ea se ocupa, cum să spun, aşa, în grup, de evrei, nu atâta de persoane. Pe ici, pe colo, da, au fost câţiva pe care ea îi cunoştea bine.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.