Revolta regiunilor față de Madrid. Guvernele locale se opun restricțiilor centrale și dau frîu liber petrecerilor

Revolta regiunilor față de Madrid. Guvernele locale se opun restricțiilor centrale și dau frîu liber petrecerilor

iunie 3, 2021 0

Propunerea Ministerului Sănătății pentru o politică de relaxare comună în sectorul vieții de noapte, după 15 luni de restricții provocate de pandemie și cu firmele lucrând la jumătate de turație, nu a găsit sprijinul unanim al comunităților autonome din cadrul Consiliului Interterritorial de Sănătate, desfășurat miercuri în Navarra, Spania.

Guvernul central condus de socialistul Pedro Sanchez a forțat un vot pentru a unifica, printre alte măsuri, orarele și capacitatea restaurantelor și barurilor pe baza riscului epidemiologic, dar s-a întâlnit cu opoziția din regiunilor din capitala Madrid, Țara Bascilor, Catalunya, Galiția, Andaluzia și Murcia.

Castilia și León și orașul autonom Melilla s-au abținut, anunță ABC.

Ministerul Sănătății susține că implementarea noului ”semafor cu risc” este obligatorie.

„A fost aprobat cu majoritate și va fi publicat ca ordin în Buletinul Oficial”, a declarat ministrul Carolina Darias.

Dar Comunitatea Madrid a avansat deja ideea că nu va respecta măsura, deoarece nu există un acord majoritar și va continua cu foaia de parcurs proprie.

Nu ar fi pentru prima dată când acest teritoriu aflat sub controlul Partidului Popular (PP – de opoziție) face apel la un acord al Consiliului Interterritorial de Sănătate, tocmai din cauza lipsei consensului.

De când a început criza de sănătate Covid, a făcut-o de două ori. Motivația regiunii Madrid este că toate acordurile care ies din organele interteritoriale nu sunt ordine sau orientări, sunt recomandări și trebuie aprobate prin consens.

Comunitatea prezidată de Isabel Diaz Ayuso (PP) consideră că măsuri gen închiderea până la 2.00 dimineața discotecilor sunt inoportune, ținând cont de situația epidemiologică actuală și de progresul vaccinării.

Pe de altă parte, Madrid și Andaluzia continuă să conducă un front comun care solicită guvernului să clarifice criteriile tehnice care îl determină să limiteze diferitele vaccinuri pe grupe de vârstă, atunci când toate vaccinurile sunt indicate prin fișa tehnică și EMA pentru toate vârstele.

De azi, și Comunitatea Valenciană a ridicat restricțiile dureroase în sectorul ”hosteleriei” (HORECA), puternic afectată de pandemie.

Nu mai există program redus pentru baruri, discotecile se redeschid și nu mai există număr limită de 6 persoane la o masă.

 

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.