România a ales calea ”selecției naturale”

România a ales calea ”selecției naturale”

octombrie 19, 2021 2
Mă uit la cei care caută vinovați în politic pentru tragedia pandemiei din România și nu mă mir. E ceva ce doar în România se poate întâmpla, ca, în plină Apocalipsă, oamenii să arunce cu vina pe politicieni și politicienii să arunce cu vina unii pe alții.
 
Am trăit pe pielea mea o tragedie și mai mare în Spania, în 2020, când mureau peste 1.000 de oameni pe zi, nu erau locuri în spitale, nici la morgă sau în cimitire, dar NICIODATĂ nu am văzut un politician sau un ziarist să caute vinovați.
 
Și, slavă Domnului, au fost erori majore și din partea Guvernului Sanchez (aflat și azi la putere), medicii și asistenții au fost lăsați în aer, nu erau nici măcar măști de protecție, era haos complet.
 
Dar cu toate astea, cu toții au înțeles că nu ajută la nimic să arunci responsabilitatea – era cel mai simplu lucru de făcut.
 
Dimpotrivă, zi de zi, tot ce-au făcut ziariștii și politicienii a fost să relateze fapte, mărturii, tragedii și să caute împreună soluții pentru a ieși la liman. Ceva similar s-a petrecut în Italia, dar netrăind acolo nu vreau să vorbesc despre acel caz, ci despre ce am văzut cu ochii mei.
 
De aceea, carantina cea mai dură din lume din Spania, în care nu puteai ieși nici din casă, a avut un mare suport social.
 
De la explozia crizei și chiar până în ziua de azi, a existat o mare solidaritate între oameni și chiar între politicieni.
 
Lupta între partide s-a amplificat abia după ce a trecut tragedia și astăzi este efectiv dură, dar ca bilanț al trecutului, ea n-a existat în toiul nenorocirii.
 
În România, e exact pe dos. Majoritatea caută vinovați și arată cu degetul. Evident, USR, PNL și președintele Iohannis sunt considerați cei mai vinovați, pentru că au fost la putere și, deci, ar purta marea răspundere pentru că nu au gestionat bine pandemia.
 
Așa e, puteau s-o facă mult mai bine, dar câte nu se putea face mult mai bine în România? De exemplu, dacă am fi avut un CNA responsabil care să interzică efectiv mediatizarea apostolilor antivaccinismului, n-ar fi fost oare mult mai ușoară explozia tulpinei Delta azi? Ba da. La fel în multe zone ale societății.
Sau dacă ar fi venit Victor Ponta în locul lui Iohannis, în 2014, era mai bine azi? Era țara mai vaccinistă? Sau dimpotrivă? Mai eram azi cu un picior în UE sau cu două afară?
 
Nu prea ai cum să schimbi această Românie. De altfel, nu s-a schimbat mai deloc, în ciuda faptului că apar partide noi sau că cele vechi se ”modernizează”.
 
Iar explicația e simplă: la nivel individual, progresul a fost minor. Prea mulți oameni de rând nu au vrut să importe în viețile lor mai nimic din ce e bun în Occident în materie de comportament social și civic.
De aceea a fost posibil ca mulți să parieze pe iresponsabilii care ”dau bine pe sticlă”, la TV, sau pe FB, deși răspândesc falsuri care, iată, acum costă vieți.
 
Emigrarea masivă a lăsat acasă o țară profund conservatoare, dar nu în sensul valorilor conservatoare (familie, credință etc), ci în sensul demonizării a tot ce nu îi seamănă și al apetenței pentru moaște, circ, bârfă, scandal și ură.
 
Nici azi, când mor peste 500 de oameni pe zi, majoritatea românilor nu au înțeles că vindecarea și însănătoșirea țării nu se face deloc așa, prin intoleranță reciprocă, prin aroganță individuală sau de grup, prin agresivitate și impunerea binelui cu forța.
 
Nici azi, societatea nu pare a înțelege că, dacă vrei să nu trăiești în haos, moarte și anarhie instituțională, în primul rând trebuie să încetezi să te mai lupti cu tine însuți și să copiezi modelul celor care au demonstrat că sunt mai buni decât tine.
 
În țările civilizate, pandemia e sub control, pentru că lumea s-a vaccinat masiv, dar și pentru că oamenii nu s-au războit între ei și nu au dat vina unii pe alții.
 
În România, e clar că vaccinarea masivă nu mai e posibilă, din cauză că suntem o țară foarte înapoiată democratic și civilizațional.
Din acest motiv, nu prea avem ce căuta în Europa, iar asta au știut-o la vremea lor cei din nucleul dur al UE care s-au opus aderării noastre sau a Bulgariei.
De la asta trebuie să plece vindecarea noastră: de la acceptarea a ce ești și nu poți fi. Ar fi un mare punct de plecare, o ”resetare” care ne-ar permite să oprim măcar acest război intern între ”cei buni” și ”cei răi”, între pro-occidentali și pan-ortodocși, cinstiți și hoți, europeni sau nostalgici dacici.
Psihologii ne pot confirma că primul pas către vindecare vine din acceptare și calm, nu din negare și scosul ochilor celorlalți.
 
Nu putem fi Danemarca, Portugalia, Elveția, Islanda sau Italia, pentru că nu semănăm cu ei. Dacă am fi semănat, azi aveam și noi 70% populație vaccinată, nu jumătate, și atunci ne puteam distra pe cinste cu acuzații politice.
 
Să impui carantină feroce ca în Spania sau Italia, iar nu poți, pentru că vei fi acuzat că iei pâinea oamenilor de la gură, și așa afectați de crize peste crize.
 
Și-atunci, ce poți face? Răspuns: mai NIMIC. Politic, nu există zei salvatori, pentru că o țară atât de divizată nu poate produce soluții de stabilitate politică.
 
Iar dacă mai există totuși ceva ce poate ajuta e soluția INDIVIDUALĂ. Vaccinarea se pare că nu mai e o soluție, pentru că și acum, în plină tragedie, cei care au indus populației neîncrederea în vaccinare nu ies la rampă să le spună oamenilor să se vaccineze.
 
Dimpotrivă, continuă să propage mesaje false despre pericolul vaccinării sau, în cel mai bun caz, tac și se ascund – ceea nu nu ajută.
 
Și dacă lumea nu se va vaccina, atunci ce-i de făcut? Cei care pot și vor să se ferească, știu deja cum: două măști, evitat întâlnirile, aglomerațiile, spațiile închise, distanță de ceilalți (inclusiv acasă) și autoizolarea la domiciliu.
 
Vor face asta? Doar unii. Prin urmare, ce rămâne este răspândirea virusului la liber, iar asta va costa tot mai multe vieți și va lăsa mulți oameni cu sechele pe termen lung.
 
Ăsta e prețul plătit de această României în care nu există popor pe bune, unitate și conștiință socială, dar unde există o mare întrecere națională pentru arătat mușchii la TV sau pe FB, pentru a-i ”săpa” pe unii ca să-i ajuți pe alții.
 
Unde nu există respect, altruism, colaborare și interes comun și unde foarte mulți se pricep să judece, să critice, să dea vina, dar prea puțini întind o mână celuilalt sau acceptă să adopte modele de succes din lumea spre care ne-am îndreptat cândva cu mare drag, dar pe care acum o considerăm ”Înalta Poartă”.
 
Vaccinarea masivă nu va fi posibilă niciodată, aici, e clar.
Din această cauză, România nu va putea învinge nici pandemiile ce vin. Va plăti mereu cu vieți multe multe prețul aroganței sale interne și externe, al divizării sociale, al intoleranței, extremismului și ”jomanfișismului” naționalist. Va alege mereu legea lui ”scapă cine poate”, modelul junglei și al ”imunizării naturale”.
 
Exact ce spuneau la începutul pandemiei actuale inclusiv lideri occidentali – care au renunțat însă rapid la această idee văzând că se pot salva vieți doar prin vaccinare – a ales să aplice în practică doar România, alături de ”aliații” săi în materie de involuție democratică (Bulgaria, Albania, Belarus, Ucraina, Rusia).
 
România a ales calea ”selecției naturale”.
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.