”România – Europa care nu se vaccinează”. Presa străină despre dezastrul provocat de campaniile fake news, care ucid români

”România – Europa care nu se vaccinează”. Presa străină despre dezastrul provocat de campaniile fake news, care ucid români

septembrie 21, 2021 0

Tulpina DELTA face deja ravagii în România, iar autoritățile au cea mai mică vină, deoarece nu pot opri mesajele false care circulă pe internet, în postări sau clipuri video a căror consecință este clară: neîncrederea în vaccinare, infectarea pe capete, internări masive la ATI și decese în creștere.

În ultimele 24 de ore au fost 6.789 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice din acest an. Ultima dată când au fost mai mult de 6.700 de cazuri a fost în decembrie 2020.

Până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.082.701 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.789 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

El Pais: ”Negaționismul religios, un alt germen de descurajare pentru vaccinare”

”O mare parte a reticenților anti-vaccin a fost sedusă de-a lungul anilor prin campanii anti-vaccin difuzate la televiziunile naționale cu vedete, precum prezentatoarea Olivia Steer, care propagă ideea că „vaccinurile conțin mercur și aluminiu, un amestec care provoacă autism”, scrie publicația El Pais într-un amplu material cu titlul ”România – Europa care nu se vaccinează”.

”Au existat, de asemenea, o serie de cazuri presupuse de copii care suferă de boli grave sau intratabile după imunizare.

Aceste diatribe anti-vaccin au fost viralizate cu o viteză exorbitantă de Facebook, cea mai utilizată rețea socială din România. Potrivit unui sondaj al companiei demografice INSCOP din martie, 55% dintre români au fost expuși la știri false.

Acest zgomot mediatic este însoțit de negaționismul religios, un alt germen de descurajare pentru vaccinare care a obligat Guvernul să solicite intermedierea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru a opri dezinformarea.

Unii preoți s-au dedicat proclamării teoriilor conspirației, precum că „după vaccinare, în scurt timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor va fi umplută cu ”solzi ca peștii” sau că „inocularea unui microcip de monitorizare implantat la oameni ”.

Aceste afirmații au devenit virale pe rețelele de socializare, într-o țară în care 85% din populație se declară creștin ortodoxă.

În ciuda faptului că un purtător de cuvânt al Bisericii a încercat să oprească aceste mesaje, nu există un răspuns ferm, clar și convingător din partea acestei instituții, spre deosebire de Biserica greacă, care își îndeamnă clerul să citească o circulară cu întrebări și răspunsuri despre vaccinare.”, mai scrie ziarul amintit.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.