VIDEO. ”Vulcanul ne-a înghițit casa, am fugit cu animalele”. Lava se îndreaptă acum spre plajele cu turiști

VIDEO. ”Vulcanul ne-a înghițit casa, am fugit cu animalele”. Lava se îndreaptă acum spre plajele cu turiști

septembrie 20, 2021 0

Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a forțat deja evacuarea a cel puțin 5.000 de oameni și a distrus un număr necunoscut de case.

Unii oameni evacuați văd cum lava curge inexorabil spre casele lor.

Mai mulți au fost staționați luni dimineață de-a lungul autostrăzii LP-3 din Tajuya, lângă orașul Tamanca, cu vulcanul la câțiva kilometri distanță.

Guillermo, din cartierul La Mancha din Tamanca, a lăsat în urmă „o căsuță, dar în casa mea nu există niciun pericol, din ceea ce văd de aici”, a explicat el către RNE.

„Vecinii au plecat și multe case au ars deja, cu siguranță sute de case”.

„Ceea ce văd de aici este că lava merge în direcția lui Todoque, lângă biserică, piață și școală (…) Rută proastă, sunt multe case acolo, vecinii au plecat și au ars multe case deja. Cu siguranță sute de case”.

Un alt vecin, evacuat și el din Tamanca, credea că reședința sa obișnuită „poate fi în pericol, se află în partea Todoque și nu se știe pe unde va trece”.

„Este o dramă complicată, deoarece așteptăm ca locuința noastră să nu ardă. Există destul de multe case în acea zonă”, a explicat o femeie.

„Există deja prea multe case, aceasta este deja o dramă”, adaugă ea, care conchide: „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot vieți din casa mea”.

O altă femeie a plecat de acasă cu familia și animalele de companie.

„Mi-am luat animalele cu mine, nu am de gând să las animale în urmă. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să le scot ]n viaț[ din casă.”

În plus față de case, vulcanul care a erupt în Cumbre Vieja va distruge plantații de banane, într-una dintre cele mai importante zone ale acestei culturi din Insulele Canare.

Noelia García Leal, primarul orașului Los Llanos, subliniază comportamentul exemplar al cetățenilor.

Primarul recunoaște foarte multă îngrijorare pentru că oamenii au trebuit să părăsească casele și speră că situația se va normaliza pe măsură ce vor trece orele.

700 de persoane au fost evacuate pe coasta Los Llanos de Aridane deoarece lava poate afecta drumul principal care leagă capitala municipiului de Puerto Naos, relatează Efe.

Mario Hernández Zapata, președintele Cabildo de La Palma, a explicat în La Hora de La 1 de la TVE că există între 80 și 100 de case „înghițite” de lavă, care ar putea fi „mai multe”.

Președintele Cabildo a asigurat că fluxul de lavă are „în medie” o înălțime de șase metri.

Primul viceprimar și consilier pentru securitatea cetățenească, Lorena Hernández, a precizat că printre evacuați se află 500 de turiști cazați la hotelul din Puerto Naos.

La fel, alte 200 de persoane care locuiesc în El Remo, Puerto Naos și La Bombilla au fost evacuate, deși nu este exclus ca mai mulți oameni să fie nevoiți să își părăsească locuințele în funcție de evoluția erupției, a indicat consilierul.

Potrivit informațiilor pe care administrațiile le-au primit de la organismele științifice care monitorizează comportamentul vulcanului, se preconizează că fluxul de lavă va pătrunde în mare în largul coastei Tazacorte, posibil în la Playa Nueva, în Los Guirres.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.