Romania masochista. Rasputin, Iliescu si moartea lui Anghel Rugina

decembrie 15, 2008 1

Nu stiam prea multe despre el, desi ar fi trebuit sa stiu. Mea culpa. Dar am incercat sa aflu acum. Este una din multele sanse pe care Romania le-a lovit cu bocancul in dinti. Il chema Anghel Rugina si a fost unul din cei mai mari economisti americani. A murit azi.
Cum l-au tratat romanii? I-au dat cu sutul in fund si au incercat sa-i fure numele.
Concret, dupa 1990, Anghel Rugina a venit in tara pentru a-i ajuta pe guvernanti sa conceapa un plan de salvare a economiei de la dezastru. Recent, spunea ca un singur om s-a opus:
<< „Eu credeam în miracolul economic al României. Nu pot să-i dau numele acelei persoane, pentru că îmi este ruşine. De atunci, eu i-am spus Rasputin”, ne-a spus Anghel Rugină. Marele academician a povestit şi despre întîlnirile pe care le-a avut cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. „Niciodată n-a spus nu. Tot timpul zicea sa vedem ce se poate face. Şi nu s-a făcut nimic”, a adăugat Anghel Rugină.>> – detalii aici
Apoi, un smecher s-a gandit sa profite de pe urma sa si sa-si traga o universitate la care sa atraga studentii fraieri prin intermediul numelui celebrului economist.
<<În 1993, Benone Pusca înfiinţează Universitatea „Anghel Rugină”, fără să aibă, însă, acordul academicianului Anghel Rugină. Prin intermediul unor falsuri grosolane, folosindu-se abuziv de semnătura lui Rugină, Puşcă dă drumul la treabă şi începe să ia bani de la fraierii de studenţi care-i calcă poarta universităţii. După un timp, Anghel Rugină află de mârşăvia asta şi, în 1998, trimite o scrisoare cotidianului „Monitorul de Galaţi”. Articolul apare în ziar, iar în secunda doi, Puşcă îl dă în judecată pe autorul său, Gabriel Bejan, deşi acesta citase pasaje din scrisoarea trimisă de Rugină.(…) Tovarăşul Benone Puşcă a primit în două rânduri pământ de la Primăria Galaţi, în zona unde acum şi-a ridicat universitatea botezată „Danubius”, după ce Anghel Rugină a solicitat de urgenţă să nu-i mai fie asociat numele cu această instituţie de învăţământ.>> – detalii aici 

Daca va intrebati pe cine a facut doctor honoris causa mister Pusca ce a incercat sa-i fure numele lui Rugina, intrebati-l pe Ion Iliescu. (Sau rugati-l   sa va arate  diploma 😀 )

Si acum, priviti la ce-am dat cu piciorul si am scuipat in loc sa pupam si sa-i multumim lui Dumnezeu ca a vrut sa ne ajute (sursa aici):

 Anghel Rugina s-a nascut la Galati in 1913, urmeaza cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slăvescu şi Nicolae Iorga), obţinând diploma în 1936.

Lupta in al Doilea Razboi Mondial, este ranit, iar in anul 1942, isi sustine teza de doctorat. In acelaşi an, guvernatorul Băncii Naţionale a României l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. În anul 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial, sub îndrumarea căreia a obţinut un al doilea doctorat în anul 1947. După încă doi ani, în 1949, a publicat prima sa carte în limba germană. Volumul ii  aduce în anul 1950 o invitaţie din partea Universitatii din Portland de a profesa în Statele Unite, urmand sa predea cursuri de economie politică şi finanţe In 1952 a fost primit membru al American Economic Association. În 1953, a obţine o bursă care-i permitea să-şi continue cercetările ştiinţifice la Biblioteca Congresului şi la instituţiile financiare federale din Washington, cât şi la Fondul Monetar Internaţional. În anul 1954 este chemat să predea cursuri la Niagara University din statul New York. În anul 1955, a primit cetăţenia americană.
În anul 1958, devine profesor la Catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston unde a rămas până la retragerea la pensie, în anul 1986. În paralel cu activitatea didactică, el a îndeplinit, între anii 1965-1970, funcţia de preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul din statul Massachusetts.
El a publicat peste 50 de lucrări care abordează problemele din economia mondială, impunându-se ca o mare autoritate în domeniu, fiind printre altele ales preşedinte al „International Society for Intercomunication of New Ideas” (ISINI).
A pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim. Cel de-al IV-lea Congres Mondial de Economie Socială susţinut la Toronto, în august 1986, a fost organizat în onoarea lui Anghel Rugină, având ca temă principală: „Drumul înainte – a treia revoluţie în gândirea economică”. A fost ales ca membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte şi a primit la Congresul de la Montreal Diploma de onoare a acestei academii.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.