România – stat eșuat

România – stat eșuat

decembrie 19, 2021 2

România nu mai poate fi salvată cu metodele și mentalitățile din prezent
În rândul politicienilor, predomină analfabeții funcționali și incompetenții

La astea se adaugă mentalitatea autohtonă predominantă prin care prioritatea fiecăruia este propria persoană cu bula ei, iar bunăstarea statului și existența lui sunt pe locul 2, dar care trebuie să intre în preocupările câte unui tătuc nicidecum în preocupările cetățenilor. Avem rețeta unui stat eșuat, dar… pentru compatrioți merge și așa.

Sprinklerele necesare pentru stingerea incendiilor din clădiri sunt considerate inutile de către politicienii români

După Colectiv s-a pus problema necesității montării obligatorii de sisteme de stingere rapidă a incendiilor cum ar fi de exemplu sprinklerele. În legislatura 2016-2020 nu s-a adoptat o astfel de legislație pentru că parlamentarii au zis că e inacceptabil să se folosească stropitoare pt stingerea incendiilor. Asta au înțeles ei că sunt sprinklerele.
În 2020 a fost incendiul de la Matei Balș, spital conectat la SCET. Fiind avarii în zonă la SCET, spitalul nu avea căldură, iar bolnavii foloseau radiatoare și aeroterme. S-a încărcat instalația electrică, a avut loc un scurtcircuit, s-a pornit un incendiu amplificat și de oxigenul la care erau conectați pacienții și… a urmat dezastrul. De ce era avarie în zonă? Din cauză că sistemul centralizat de energie termică a fost supraîncărcat cu agent termic care a avut o presiune mai mare pe pereții conductelor vechi de transport din subteran care au pocnit și… gata avaria.

Politicienii, predominant analfabeti functionali si incompetenti, favorizeaza risipa si defectiunile din SCETuri. Parlamentarii USR PLUS au prorogat legea obligativității montării de repartitoare de costuri pentru energia termica, la modul populist, cu încă un an care se adaugă la cei 12 ani de prorogări anterioare

Unde există SCET e nevoie pentru stoparea creșterii presiunii de agent termic din conductele din subteran. Pentru majoritatea utilizatorilor se poate face cu repartitoarele de costuri care sunt dispozitive ce se montează la fiecare calorifer al utilizatorilor și stopează risipa de agent termic prin dozarea mai responsabilă a căldurii de către fiecare utilizator.
Oamenii nu vor repartitoare, nu vor să stopeze risipa, nu îi interesează dacă alții nimeresc pe liniile de avarie și nu mai au încălzire deloc. Vor să le fie bine doar lor și să plătească mai puțin. Cum? Prin creșterea consumului de energie termică pe condominiu, dar prin repartizarea cheltuielilor prin sistemul paușal ei plătesc mai puțin pe aceeași căldură pentru care cu repartitorul ar plăti mai mult.
Cine le cântă în strună? Parlamentarii USR PLUS care au mai prorogat cu un an legea obligativității montării de repartitoare. Dacă se întâmplă avarii și unii vor rămâne în frig și se vor îmbolnăvi sau vor fi incendii din cauza folosirii de aparate electrice de încălzire și unii vor muri NU interesează pe nimeni. Cu analfabetism funcțional și incompetență, generalizate, cine să își dea seama de cauzele dezastrelor altele decât cele naturale? Prea puțini, comparativ cu majoritatea, iar aceștia ajung să fie acuzați de interese personale.

Cetățenii competenți și specialiștii care au coloană vertebrală sunt acuzați de interese personale dacă nu se supun mentalităților din societatea de tip colectivist unde doar tătucii au voie sa se preocupe de interesele generale

În 90 eram la Tg Mureș și m-am implicat în problemele interetnice apărute. Mi s-a luat un interviu televizat la începutul lui februarie 1990. Românii a căror parte o țineam, în procent de 90% m-au acuzat de interese personale. Ungurii, pe care îi acuzam de graba nepotrivită cu care își cereau drepturile de a avea școli cu predare strict în maghiară în defavoarea unor elevi din clasele cu predarea in limba româna, în procent de 50% m-au felicitat pentru obiectivitate, iar 50% m-au blamat pt obiectivitate, dar niciunul nu m-a acuzat de interese personale. Datorită acuzațiilor românilor, eu, care provin dintr-o familie mixtă româno-maghiara, mi-am zis atunci că pot dovedi că sunt o persoană obiectivă dacă rămân un om obișnuit într-o țară civilizată. Eu am rămas un om obișnuit, dar țara nu este civilizată și am constatat între timp că sunt aduse acuzații de interese personale și unor persoane preocupate prioritar de mai binele general.
Acum cu repartitoarele mulți mă acuză de interese personale în loc să vadă adevărurile care la un moment dat creează dezastru și pentru cei din jur.

Mentalitatea predominantă din România care a contribuit la eșuarea statului de drept

Mentalitatea predominantă din România este că fiecare trăiește prioritar pentru el și ai lui fără să îi pese de ceilalți sau de țară. Mi-au trebuit 32 de ani ca să înțeleg exact cum stă treabă. Mentalitatea predominantă este dublată de analfabetism funcțional și de incompetență, predominante și ele printre compatrioți, dar și printre politicieni.
Politicienii USR PLUS au trecut la populisme. Politica altfel bazata pe morală s-a dovedit in practică a fi la fel de lipsită de morală precum politica celorlalte partide. Nu pot să îi acuz direct de hoție, dar indirect, din neștiință, ei favorizează hoția și autofurtul de căciulă.

6 milioane de compatrioți care au plecat din România se simt bine in statele unde prioritatea cetățenilor este mai binele țării

Cei mai câștigați din punct de vedere al traiului intr-un stat de drept sunt cei 6 milioane de compatrioți care au plecat din România. Nu au mai stat să se obosească pe aici pentru binele general. Fiind crescuți în spiritul predominant al binelui personal au plecat și duși sunt. Eu am fost crescută invers și asta predomină în Vest, binele țării. Pentru vestici dacă țara merge bine, ei știu că și lor le va merge bine. Pentru majoritatea compatrioților important este să le meargă lor bine, iar țara dacă va mai exista sau nu, chiar nu e o problemă de interes a majorității populației.

Avatar
Ildiko Bădescu
Ildiko Badescu
2 comments on “România – stat eșuat
 1. Avatar

  Armando

  Eu nu cred ca Romania poate sa fie considerata un ” rogue stat”, nu are toate conditiile care caracteriseaza aceste state. Coruptia si lipsa de morala a politicienilor din Romania nu sint
  mai mari decit in Italia, de exemplu. Nimeni poate sa fie mai corupt si inmoral decit Berlusconi. Pe de alta parte, desi in Romania sint politicieni corupti, astia nu sint asociatii cu criminali violenti, ca in Sicilia, Mexic si Rusia.
  Eu cred ca un stat poate sa fie considerat esuat cind nu se descurca din punct de vedere economic de ani de zile chiar daca a avut toate conditiile ca sa o poata face. Din acest punctu de vedere, in Europa este un singur stat- esuat si acesta este Spania. Intradevar, Spania la un moment dat, acum 40 de ani, a avut doua continente la dispositie: America Latina si Europa. Din ambele continente Spania a primit injectii masive de bani, bilioane de Euros. Si totusi nu se descurca, continua cu cerceala la UE si chiar asa o buna parte din populatia o duce rau. Ca comparatia, Suedia, ca are numai vreo 11 milioane de locuitor, nu a primit niciodata niciun cent de pomana nici de la UE nici din LA,
  are 11 intreprinderi trans nationale de inalta tehnologia. In schimb, intre Spania si Portugalia, sint vreo 60 de milioane si totusi nu au nicio intreprinderea transnationala de inalta tehnologia.

  decembrie 24, 2021 Reply
 2. Avatar

  Armand

  De abia astazi am citit comentarul meu care Doamna Badescu a avut politetea de a- l publica. In legatura cu parerea mea ca Spania este singura tara europeana care poate fi considerata stat-esuat, cred ca corespunde sa fac o lamurire: nu cred, de loc, ca tot poporul spaniol este vinovat de situatia. In Spania, ca in toate tarile maioritatea persoanelor sint foarte bune. Dar , ca in alte tari este o minoritate care face dizastre

  Cred de asemenea si cu totala siguranta, ca int guvernele care a avut Spania care au dus tara lor la conditia, penibila, de ” rogue stat”. Experientea mea de a trai 5 ani in Suedia, imi permite sa am asemenea parere. Adica este experienta asta care imi permite sa fac comparatii in legatura cu viata publica, politica si economica acestor doua tari. Experienta se poate sintetiza asa: in Suedia pina la mai modest muncitor este dezvoltat. In schim in Spania, desi sint intelectuali de seama, o parte nu negligabila din populatia, si mai toti
  politicienilor din PP, nu se pot considera dezvoltati ci ne dezvoltati. De fapt, cred ca conditia aceasta, adica, ne pregatirea, incapacitatea si inmoralitatea politicienilor si a guvernelor duce, mai devreme sau mai tirziu, la esuarea intregii tarii respective. Asta este cazul Argentinei, tara mea, si asa a fost cu Spania.
  Acum, istoria sau cursul evenimentelor este deosebit de la o tara la alta. Eu cred ca factorii principali care au dus la situatia de esec a Spaniei sint patru, anume: coruptia judecatorilor, coruptia bisericii, coruptia celor doi partide dominante: Partidul Socialist Obrero Spaniol- PSOE, Partidul Popular- PP si caracterul slab dezvoltat si corupt al nobilimii spanioale. Spania, spre deosebirea de celelalte tari europene este un stat controlat de preotimea si de o nobilimea inapoiata. Preotimea spaniola este practic fundamentalista medievala. In Argentina nu este asa, preotii au putina influenta. Disastru argentinian este provocat de absoluta coruptia a sindicalistilor si a politicienilor. Cum astia sint din ce in ce mai legati de narcotraficanti mexicani si colombiani, Argentina este pe punct de a se transforma intr- un stat- esuat ” a la” Mexic sau Columbia.

  decembrie 29, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.