Rusiei i-a trecut glonțul pe la ureche, dar a evitat falimentul de țară în ultima clipă

Rusiei i-a trecut glonțul pe la ureche, dar a evitat falimentul de țară în ultima clipă

martie 18, 2022 0

Rusia a reușit să evite la mustață falimentul (default), deocamdată. Potrivit Bloomberg, banca americană JP Morgan a procesat într-adevăr plata a 117 milioane de dolari cu dobândă la datoria rusă și a trimis banii către Citigroup, entitatea care, teoretic, ar trebui să trimită banii creditorilor.

Reuters, la rândul său, asigură că există deja investitori care au primit banii care le corespund.

JP Morgan este banca corespondentă pe care Rusia a folosit-o pentru a trimite plata către Citigroup, care acționează ca agent de plată pentru obligațiunile rusești, potrivit Bloomberg.

Astfel, prima dintre aceste entități ar fi primit aprobările necesare din partea Statelor Unite pentru a merge mai departe cu tranzacția.

Până joi după-amiază, incertitudinea cu privire la datoria Rusiei a fost totală. Nicio știre că țara și-a respectat obligațiile de plată față de creditorii săi în valută nu apăruse.

Investitorii, în special cei expuși pasivelor rusești, așteptau clarificări cu privire la situație.

Problema a fost că țara și-a blocat rezervele în dolari și, teoretic, nu a putut efectua plata în acea monedă.

În fața acestei situații, Kremlinul spusese că va alege să-și onoreze obligațiile în ruble, monedă care s-a prăbușit în urma războiului din Ucraina și cu care nu a putut plăti acești bani.

Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat miercuri că a dat deja ordinul de a face plata celor 117 milioane creditorilor lor în dolari, și nu în ruble, așa cum se specula.

Totuși, ministrul a spus că nu poate garanta că banii vor ajunge la destinatari, dând vina pe Occident și pe sancțiunile sale care ar încerca să provoace un ”default artificial”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.