Sarbatoarea Sfantului Vasile Izbavitorul de Gaze

ianuarie 3, 2009 0

In ultimii ani ati locuit in Romania? Atunci stiti cu siguranta ca sunt in vigoare cateva noi evenimente nationale, care se sarbatoresc in fiecare an: inundatiile de primavara, prostestele de toamna ale profesorilor, scandalul bacalaureatului de vara, ziua pacientului ghinionist si saptamana accidentelor rutiere provocate de demnitari sau vedete. Ah, era sa uit… Anul incepe cu ziua Sfantului Vasile Izbavitorul de Gaze. Atunci, cu fata spre rasarit, tot crestinul si ateul incep sa se mire ca li se face din ce in ce mai mica flacara la aragaz si le scade din ce in ce mai mult temperatura in case.
Este un fel de mirare tampa, pentru ca repetitia fenomenului il scoate din clasa minunilor ocazionale, a accidentelor si il baga direct in grupa strategiilor de marketing rusesc. Rusii vor bani, toti ceilalti vor gaze. Cand ceilalti nu mai dau banii ceruti de rusi, gazele se opresc. Iar cum criza financiara i-a lasat pe ceilalti fara bani….
Nu e cine stie ce filozofie. Nu e nevoie sa chemi jde mii despecialisti si analisti ca sa dezbata problema, sa vina cu solutii… Platesti sau nu platesti… In lipsa unei alternative nu ai ce face. Iar cum Romania nu are alternativa de una singura, se poate intruni guvernul si de zece ori pe zi, ca tot nu va ajunge la o alta solutie.
Pensionarii se zvarcolesc noaptea sub trei plapumi de grija lui Videanu si de cum o sa rezolve el criza, sau vreun tanar mai credincios spune o rugaciune ca sa le dea Dumnezeu lui Putin si Medvedev gandul cel bun…. Aceiasi oameni care sufereau de frig anul trecut, cand au fost surprinsi de reporterii televiziunilor, au cumparat acum prajituri pentru cand o sa vina televiziunea sa-i filmeze si pe ei cum ingheata….
Sfantul Vasile Izbavitorul de Gaze este un zeu pagan. Rugaciunile nu functioneaza decat daca sunt insotite de jertfe concrete, de suferinta si umilinta. De asta au atatea probleme in a-l intelege cei care sunt obisnuiti cu credinta traditionala bazata pe iubire si dragoste frateasca.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.