Schimburi de replici memorabile din duelul Crin-Băsescu

noiembrie 14, 2009 0

Crin Antonescu i-a ţinut bine piept lui  Băsescu, a avut replică. Din păcate, s-a ajuns la acuzaţii destul de urâte şi superficiale, care i-au scăzut pe ambii candidaţi. La sfârşit, însă, am remarcat un schimb de declaraţii de dragoste între cei doi candidaţi care mă fac să cred că nu e impsoibilă o colaborare post-prezidenţiale între cei doi. Am spicuit câteva schimburi de replici care mi s-au părut memorabile, nu neapărat prin conţinut, ci pentru a ilustra calitatea (sau lipsa acesteia) celor doi candidaţi. Oricum, rămân la opinia conform căreia Geoană a rămas deoparte ca un prostănac, iar Antonescu a început să joace inteligent.
Crin Antonescu: – „Nu e normal ca bugetul turismului în an de criză, să fie atât de mare”
– „Să nu luăm profesorii la plata cu ora. Dacă legalizaţi prostituţia să vorbim de plata cu ora, la taximetrişti să vorbim de plata cu ora, nu la profesori! ” (n.r.: cred că taximatriştii nu mai votează cu Crin, că i-a comparat cu prostituatele).
Traian Băsescu: – „Am cătutat să fiu un model, eu m-am dus în fiecare zi la serviciu”
– „Sunteţi profesor ca pregătire dar aţi lucrat ca bibliotecar”
Crin Antonescu: – „V-au greşit mapa, n-am fost bibliotecar” TB: „Am greşit, n-aţi fost bibliotecar” CA: „Aceasta este cea mai mică greşeală a dumneavoastră”.
CA: „Credeţi că voi fi preşedinte?” TB: „Vă las să vă iluzionaţi”
Referitor la tinerii care pleacă din ţară:
CA: „Dezamăgirea nu e un motiv pentru inacţiune” TB: „Să fac o glumă: cred că mulţi români se întreabă de ce nu plecăm noi…” CA: „Mai mulţi întreabă de ce nu plecaţi dumneavoastră…”
CA: „PSD, un partid cu care v-aţi aliat…” TB: „Mai bine pe faţă decât sub papucul lui Hrebenciuc”
CA: „Aţi lipsit cinci ani ca preşedinte al României” TB: „Poate am lipsit din anturajul care vă susţine pe dumneavostră”
Alianţa GRIVCO:
CA: „Iliescu v-a fost şef la partid…dumneavoastră aţi făcut alianţa GRIVCO din când în când, când v-a convenit” TB:”eu nu am fost cu Iliescu în FSN ” CA: „Nu, în PCR”. TB: „Eu am condamnat comunismul, dumneavoastră aţi râs cu Vadim”
Mihnea Măruţă: cu cine faceţi majoritate?
CA: „Din guvern vor face parte liberali, foarte probabil, deloc sigur. PSD e în stare să facă parte din guvern indiferent de cotele de impozitare, atât timp cât sunt la împărţeala bugetului. PD-ul e mai apropiat de viziunea noastră”.
Despre crescătorii de animale veniţi la Cotroceni:
CA: „Dacă aţi făcut atâtea pentru agricultori, oamenii aceia erau SPP-işti deghizaţi?” TB: „nu, erau liberali deghizaţi. Nu vreau să aduc un afront liberalilor” CA: „nici eu SPP-iştilor”.
CA: „Sunteţi cel mai mare navigator de mulţime….”
Cartea citită ultima dată:
CA: „Creşterea şi descreşterea Imperiului Britanic” TB: „Aveţi o apropiere de descreştere” CA: „Eu încă nu am crescut”.
Despre flotă:
TB: „brevetul meu de căpitan e valabil oriunde. Am o meserie care se plăteşte bine oriunde” CA: „Da, meserie aveţi, flotă nu mai aveţi.” TB: „Nu mă aşteptam să aveţi aceeaşi abordare ca securiştii, cu preşedintele a furat flota. Niciun document semnat de Traian Băsescu nu a decis vânzarea flotei.”
Despre femei:
TB: „De ce vă speriaţi când auziţi de femei la Cotroceni?” CA: „aţi promovat femeia obiect,  doar modele feminine care reuşesc prin mijloace facile. Nu femeia puternică, ce ţine casa, deşi aveaţi un model – doamna Băsescu, sau modelul femeii care studiază. Femeile din România nu sunt doar păsărici, sau ţigănci împuţite sau femei cu succes facil” TB: „Vă rog să vă cereţi scuze. Nu aveţi valoarea nici unei femei din această ţară. Un bărbat care are rtei femei în casă le respectă. Un bărbat care nu a ajuns să lase o femeie singură şi într-o situaţie dificilă*. Adriana Săftoiu, Renate Weber,  sunt femei promovate de mine care sunt membre de partid la dumneavoastră. Vă înfurie o femeie care pe lângă inteligentă e şi frumoasă” CA: „De cine vorbiţi?” TB: „Eu iubesc femeile frumoase. De soţia mea.” CA: „Poate dânsa mai merita un mandat. dumneavoastră, nu” TB:”Vom câştiga împreună un mandat”.
Retragerea din Irak:
TB: „Nu am retras prematur din Irak trupele noastre. Când s-au întors, au trecut pe sub Arcul de Triumf” CA:”Am fost singurul politician liberal care şi-a contrazis premierul şi ministrul apărării şi a spus că nu e bine să ne retragem din Irak” TB: „De-aia aţi ajuns candidat” CA: „Nu, de-aia voi ajunge preşedinte.”
Politeţuri: TB: „Aveţi o bilă albă din partea mea  că aţi participat la dezbatere. Mi-aş fi dorit foarte mult să intraţi în turul doi, să nu ajungă România pe mâna lui Iliescu, a lui Voiculescu, Vântu, a lui Hrebenciuc” CA: „Curajul este marea diferenţă dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu. Nu e un făcător de pace, dar e un om cu personalitate, viu, nu ca Mircea Geoană. Dacă vreţi ca România să nu ajungă cu o preşedinţie privatizată , să nu ne conducă mogulii, votaţi-mă”.
* Prima soţie a lui Crin Antonescu, bolnavă de cancer,  s-a sinucis.  Chiar aşa o lovitură sub centură neelegantă să îi aplice Băsescu lui Crin? Mai multe despre povestea tragică a primei soţii a lui Crin Antonescu  scrie Croina Drăgotescu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.