Scurt omagiu profesorului Radulescu

iulie 15, 2008 0

Gheorghe Radulescu e proful de romana care a refuzat sa mai corecteze lucrari la examenul de BAC de anul aasta pentru simplul fapt ca mai toate erau copiate dupa brosurele de trei lei cu subiecte oferite pe tava de minister (celebra suta de teme). Imi place sa cred ca profesorii vor incepe sa vorbeasca raspicat despre ce patesc, despre lumea in care traiesc, despre abuzuri si umilinte. Radulescu e un inceput. Azi a plecat din PNL si l-a mai umilit o data pe Adomnitei.
Adevarul e ca nu inteleg cum au putut fi tolerati incompetenti agramati precum Hardau sau Adomnitei. A fost un semn ca breasla profesorilor risca sa devina o turma de oi fara reactie, fara discernamint. Radulescu a demonstrat contraariul cind nu-mi mai ramasesera mari sperante. A dat un interviu excelent in observator Cultural . am ales un citat:

. Să vă dau un exemplu de şmecherie editorială. Editura Nomina scoate o broşură cu subiectele, scriind „exemplar gratuit“, şi vine cu o cărţulie cu rezolvări care costă 25 de lei. O păcăleală cruntă. Mai departe, o altă carte, o altă idee: scot rezolvările şi scriu o prefaţă în care precizează că editura „nu încurajează, ba chiar dezaprobă profund reproducerea exactă“. Se precizează că rezolvările sînt doar nişte puncte de vedere şi de pornire în vederea pregătirii examenului de bacalaureat. Aiurea! Cînd aceste cărţi destinate copierii au apărut pe piaţă, gata, s-a terminat cu pregătirea pentru bacalaureat: copiii au refuzat să mai înveţe, materia de la limba şi literatura română, în trei sferturi din şcolile din România, nici nu s-a mai făcut. Şi a început fie toceala subiectelor, fie pregătirea mijlocelor de copiere. În multe şcoli, la bacalaureat, s-a copiat direct din carte. Anul acesta nu s-au folosit mijloace sofisticate de copiere – nu s-a apelat la mijloace electronice. Au avut cărţile şi s-a copiat direct de acolo.

 Editorii seriosi de manuale pierd in continuare din cauza brosurelelor editate de micile mafii cu trecere la minister. Iti dai apoi seama de cit de greu poti actiona ca profesor cu presiuni din partea beizadelelor si parintilor lor, din partea colegilor minjiti si toate celelalte.Daca o astfel de voce ramine singulara, va fi foarte rau. daca se mai ridica si altii, va fi o sansa pentru ridicarea profesoratului roman peste linia de plutire, macar ca prezenta publica.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.