Securismul vintage și securismul proaspăt care nu deranjează pe nimeni

 

Cioloș are dreptate, discuția cu securismul e superfluă, folosită de 30 de ani încoace în tot soiul de răfuieli politice. Cioloș putea s-o spună până la capăt: la noi, rahatul cu securismul a fost folosit până la sațietate, e o acuzație generală care explică totul și nimic. Și s-a întors împotriva lor.

Cioloș a spus doar că mai toți avem o legătură cu securiștii, pentru că au fost mulți. Nu, mulți au fost membri de partid, iar asta e cu totul altă discuție.  Anticomunismul de bulevard amestecă tot, partid, securiști etc, or noi vorbim de privilegiați abuzivi ai fostului regim, nu de ”toată lumea”.

Ce învățături desprindem din scandal? Că pentru un partid nou, cumva, trebuie să cumperi ”hârtiile” de la alții (cum a făcut Cioloș apelând la acești avocați acuzați de securism).

Dar mult mai comic mi se pare că fanii lui Cioloș au stat pe gânduri și s-au îndoit de idol când a venit vorba de mișcarea cu securiștii vechi, dar nu au nicio greață să tolereze un alt tip de securism, din ăla nou și verde.

Poate vă spune ceva ”Marius Bostan”, fost ministru în guvernul Cioloș și om de bază în organizarea și finanțarea acțiunilor politice ale lui Cioloș.

Ce înseamnă Bostan? Pe lângă obișnuitele studii la academiile ridicole ale serviciilor secrete, înseamnă mulți bani publici, multe contracte intermediate cu autoritățile locale. Evident, e un promotor și actor al privatizărilor de tot soiul, încă de pe vremea țărăniștilor, în timp ce înghite bani publici (detalii aici).

Prin asociația RePatriot a reușit să sugă ceva fonduri publice și în timp ce era ministru, iar în ultimii ani conferințele de prin țară au servit și ca platformă de susținere pentru noul partid al lui Cioloș sau pentru candidați liberali.

Bostan deține și un site ultraconservator, de fapt o mască oarecum conservatoare pentru extremă dreapta de-a dreptul, ”înliniedreaptă” pe numele lui. Și de acolo s-au aruncat bombe cu rahat de tip ”comunistul”, ”securistul”, plus variantele noi de invective: ”putinist”, ”cumpărat de ruși”.

Bostan e emblematic pentru noul tip de cadru de succes. Lucrăm cu bani publici, ne dăm europeniști, susținem tot ce înseamnă  mai retrograd din dreapta americană, ne hrănim și de la țâța extremei drepte istorice românești (mari iubitori ai rezistenței legionare). Fost țărănist și băiat din umbră bun la toate (a fost și în CA-ul Telekom, numit în timpul privatizării), Bostan e tipic pentru ceea ce putem numi ”noul securism” – ideologie de extremă dreapta economică și culturală, promovată pe bani publici. Bostan, în ultimii 20 de ani, a fost mereu prezent lângă sursele publice de bani, indiferent că era PSD-ul la putere sau nu.

Expertul în smartizarea orașelor româniei (mai ales alea cu conducere de dreapta) a fost susținătorul unei mari victorii a guvernării Cioloș: un singur mare proiect din fonduri europene s-a reușit a fi finanțat, unul câștigat de SRI sub oblăduirea ministrului Ghinea și cu susținerea lui Bostan. Proiectul a fost contestat de ONG-uri, nu a fost oprit. Cum, de altfel, și numirea lui Bostan a fost contestată (în urma unui articol de pe Voxpublica în care se demonstra clar practicarea unui discurs de extrema dreaptă pe siteul său), iar Cioloș a tăcut  liniștit.

Evident, în bună linie de nou ultraconservatorism, Bostan e și mare fan Netanyahu, și mare susținător al mutării ambasadei. Nu l-am auzit pe Cioloș contestând această poziție atât de ”pesedistă” a unui apropiat.

RePatriot și Romanian Business Leaders, una din afacerile de PR politic și atras fonduri coordonate de Bostan, au constituit și un bun aspirator de oameni de afaceri și de susținere pentru România 100 a lui Cioloș. Legăturile lui Bostan cu Cioloș au stat la vedere până prin 2017. Acum legăturile sunt discrete, dar am confirmări de la oameni din gruparea Cioloș că în 2018 a fost încă acolo. (Bine, strategia lui Bostan a fost întotdeauna să țină aproape și de PNL, partid cu mulți primari, iar primarii îi aduce veniturile din consiliere. Fratele lui Marius Bostan, Liviu, e de altfel liberal de Vrancea).

Bostan e doar un exemplu de ocazie de a te ”delimita” chiar dacă ești fan Cioloș. Dar la noi delimitările se fac doar dacă e vorba de chestii moarte și îngropate, nu și dacă e vorba de chestii influente, pline de bani și perfect adaptate lumii ”PLUS”.

Concluzie pentru fanii Cioloș: dacă tot aveți sensibilități la securismul vechi, poate aveți ochi și pentru securismul nou, ăla cu relații cu serviciile, ultraconservatorism, floricele de extremă dreapta, bani publici cât cuprinde, retorică găunoasă prodiaspora și filozofii dure probusiness (și mai amuzant e că în programul politic al lui Cioloș s-a băgat la greu și cuvântul ”social”, că se poartă). Indignați-vă de asta. Securismul denunțat de Marius Oprea e bun de banc, vechi securiști spălați care fac acum partide la cheie. Dar securismul nou e activ, e în toată țara, și nu e privat decât în zona încasărilor. E de fapt ”platformă smart” pentru coagularea unor rețele de lobby, influență și susținere partinică. De aia e și superfluu să-l mai numim ”securism”. Funcționează mai curând ca niște PAC-uri americane, cu rețele de extras fonduri locale, europene, de adunat oameni de afaceri cu ambiții de influențare directă a politicilor dreptei, având la butoane brave cadre ale Academiei Mihai Viteazul precum Marius Bostan.

Surse: aici și aici.
Sursa foto: pagina oficială a lui Marius Bostan, de la întâlnirea Romanian Business Leaders din 2018, unde au fost prezenți, alături de prieteni liberali, și Dacian Cioloș și Felix Tătaru.

1 COMENTARIU

  1. Îl cunosc pe Marius Bostan de peste 20 de ani și pe Dvs. vă urmăresc la tv de ceva timp. Sunt plecat din țară de 7 ani dar urmăresc îndeaproape ce se întâmplă. Bostan nu a fost implicat în „privatizări” și a face privatizări nu e ceva rău. Este un om de afaceri care și-a respectat mereu cuvântul și nu cred că o să găsiți pe cineva care să spună contrariul. Este recunoscut ca specialist în zona pieței de capital și unul din pionierii care au făcut lucruri bune. Din câte știu a fost la PNȚ din anii 90 și provine dintr-o familie cu tradiție care a suferit în perioada comunistă. Este un democrat convins, în nici un caz cu simpatii legionare cum insinuați. Asta e o chestiune gravă și nu ar trebui să vă jucați cu cuvintele. Am observat că spuneți că e pro-Netanyahu ca și cum ar fi ceva rău. Eu nu-l admir pe Netanyahu sunt mai mult de partea cealaltă dar am rude acolo care sunt împărțite cu simpatiile.
    RePatriot se poate vedea că este o mișcare non-partizană și nu a fost finanțată de stat nici măcar în timpul Guvernării Cioloș. De fapt nu e asociație cum în mod fals susțineți. Cunosc bine situația deoarece doresc să mă repatriez și să deschid o afacere. Le mulțumesc pentru sprijin și încurajări. Tot fals este și faptul că a primit bani de la stat. Este așa cum scrie peste tot, un proiect al Romanian Business Leaders. În plus este finanțată integral privat și are un scop nobil.
    Bostan nu a fost în CA Telekom la privatizarea care a fost în 1998 începută ci a fost prin 2010-2014 ca specialist în informatică, management și finanțe. Eu lucrez în domeniu și am auzit numai lucruri bune despre asta.
    În general Bostan este cunoscut că susține lucrurile bune și corecte și are foarte mulți prieteni care îl apreciază. Are ideile lui și ține la ele și când are ocazia și le exprimă. Am urmărit inițiativa cu smart city și cred că este foarte bună pentru orașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here