Separatiștii, grațiați, Spania – umilită. ”E ora referendumului de autodeterminare. Este ora amnistiei”

Separatiștii, grațiați, Spania – umilită. ”E ora referendumului de autodeterminare. Este ora amnistiei”

iunie 22, 2021 2

”Deținuții pleacă cu voința întărită de a construi o republică catalană”.

Cu acest avertisment umilitor și explicit, adresat statului spaniol, a sărbătorit Pere Aragonès, liderului Generalit (guvernul regional catalan) eliberarea lui Oriol Junqueras și a restului liderilor independentisti după decizia de marți de grațiere luată de Guvernul lui Pedro Sanchez.

Pedro Sanchez, premierul spaniol, și Pere Aragones, liderul guvernului regional din Barcelona

Președintele Generalitat a apărat ideea că acordarea măsurii de grație presupune „recunoașterea Guvernului că sentințele au fost nedrepte” și i-a cerut lui Sánchez să înceapă „negocierea” promisă „fără întârziere”, pentru a conveni asupra desfășurării unui nou referendum privind autodeterminarea și aprobarea unei legi de amnistie care permite întoarcerea lui Carles Puigdemont și a celorlalți fugari, precum și anularea proceselor judiciare deschise împotriva înalților funcționari ai Generalitat acuzați de promovarea ”1-O” – denumirea generică a referendumului ilegal din 1 octombrie 2017.

„Este ora referendumului de autodeterminare. Este ora amnistiei”, a proclamat, solemn, Aragonès, flancat de toți membrii guvernului său, citat de ziarul El Mundo.

Șeful Executivului catalan a disprețuit încă o dată grațierile și i-a cerut lui Sánchez „să se apuce de treabă pentru a ajunge la o soluție convenită” la „conflictul catalan”.

Această afirmație va fi mesajul pe care președintele Generalității din Barcelona i-l va transmite personal premierului Sanchez, în ședința bilaterală pe care cei doi o vor ține la la palatul Moncloa (sediul Guvernului spaniol) înainte de vacanța de vară. În aceeași cerere, Oriol Junqueras însuși intenționează să adâncească în masa negocierilor cu Executivul, la care va putea merge liber.

Deținuții se întorc după gratii dacă repetă infracțiunile sau comit altele noi

Iertările vin cu „o condiționalitate”. Timp de câțiva ani, dacă vor comite o altă infracțiune, beneficiarii vor afla că măsura de grație este dezactivată și vor trebui din nou să execute pedeapsa pentru care au fost iertați, pe lângă cea a noii infracțiuni comise.

Potrivit unor surse guvernamentale, decretele regale vor stabili o perioadă cuprinsă între trei și șase ani în care persoana grațiată nu trebuie să comită o infracțiune gravă (adică cu o pedeapsă mai mare de cinci ani) și intenționată (adică comis voluntar, nu din imprudență). Este o clauză care este inclusă în toate grațierile și pe care în acest caz Curtea Supremă o va monitoriza ca instanță de condamnare.

Acea perioadă, conform acelorași surse, a fost stabilită individual pentru fiecare grațiat, luând în considerare criterii precum sentința impusă, cea deja executată și „nerespectarea” lor în apărarea modului unilateral după pronunțarea Curții Supreme.

Cel mult șase ani de închisoare au fost aplicați fostului președinte Oriol Junqueras, precum și foștilor consilieri Joaquim Forn, Josep Rull și Jordi Turull. Raül Romeva și fostul președinte al Parlamentului Carmen Forcadell primesc o perioadă de patru ani. Cel mai mic, de trei ani, este pentru Dolors Bassa.

În afara celor care au fost la guvernare sau la conducerea Parlamentului în timpul referendumului de la 1 octombrie 2017, grupului ”Jordi” îi este impus un termen timp de cinci ani.

Președintele Òmnium, Jordi Cuixart și fostul președinte al ANC – astăzi secretarul general al Junts – Jordi Sánchez, au primit sentințe mai mici decât restul, dar ambii au persistat în ideea independenței Catalunyei în mod unilateral, în declarațiile lor publice.

VoxPublica
VoxPublica
2 comments on “Separatiștii, grațiați, Spania – umilită. ”E ora referendumului de autodeterminare. Este ora amnistiei”
  1. Armando

    Greseala separstistilor a fost sa se lase tras ca oaie de partidul de ultra stinga, Junts Per Catalunña, cred, ca se cheama. Tipii sint trotsko- maoistas- leninistas- stalinistas. Ce combinaría, mmmm mía!!!, Este ca si cum ai avea cancerul si lepra in acelasi timp. Tipii vor SA stabileasca comunismul a la Mao in Cataluña. Ma intreb, cum era sa- l convinga pe Pujol?

    iulie 10, 2021 Reply
  2. Armando

    Am impresia ca cei din PP , ca ” Rambo” Aznar, si multi ” alti ultra patrioti” spanioli ca nici morti vor separarea catalaniilor, se incapatineaza atita pentru ca se tem si cred ca Catalonia va pleca din Spania cu intreaga geografía ei , cu tot pamintul Catalonei, si acolo va ramine o gigantica gaura. Nu-i asa Aznar. Nu. Nu o sa ramina nicio gaura. Singurul lucru ce vor catalanii este sa nu mai fi obligati sa hraneasca pe ” hidalgos” si ” nobilii” spanioli. Catalanii vor sa se descurce singurii, ca deja sint adulti si de mult au pierdut virginitatea. Ei au, pe de alta parte corupti lor, ca familia lui Pujol, cel Nordic Arian, cum zice el ca este. Prin urmare catalanii nu mai au nevoie de corrupti,. Adica, de Juan Carlos, nici de Bárcenas si multi alti. De asemenea catalanii s- su plictisit si obosit cu Opus Dei, pentru ca, cum maninca mult, ar minca tot bugetul Catalonei.

    august 14, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.