…singurul muzeu al aurului din Romania a ajuns in strada! (In atentia ministrului Paleologu)

noiembrie 7, 2009 0

…pentru necunoscatori, m-am nascut in Brad – judetul Hunedoara. Fac precizarea, deoarece multa lume habar nu are unde e Bradul – un oras (municipiu:) de vreo 18,000 de suflete, care se mandreste cu Radu Beligan, Theodor Melescanu (o „venitura”:), si Horia Sima. Acolo am copilarit, acolo m-am indragostit prima oara, acolo m-am sarutat prima oara, acolo mi-am facut primii prieteni pe care-i mai am si astazi, acolo am facut prima oara dragoste. Tin la Brad, cum tin la familie. Sunt, asadar, subiectiv.
Bradul are singurul Muzeu al Aurului din Romania si al doilea, din cate stiu, ca valoare a exponatelor, din lume (pe primul loc e unul din Brazilia).  O stiti pe aia cu „muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”? Ei bine, de la Brad vine. Au scos de aici aur mai intai dacii, pe urma romanii, apoi romanii, apoi rusii, apoi iar romanii. La un moment dat, dupa vreo 2500 de ani, surprinzator, aurul s-a terminat. Mina a intrat in faliment.
Acum, muzeul a ajuns in strada! Cladirea e revendicata de catre Minvest Deva si de catre Asociatia Ortodoxa Filocalia. Intre timp, exponatele stau tupilate (pare-se – informatia nu e verificata) pe la Trezorerie. O avere greu de estimat pe piata libera, echivalenta probabil cu PIB-ul Romaniei, zace sub doua lacate si-un paznic adormit. Jaful secolului asteapta sa se intample. Numai lipsa de „reclama” a pazit pana acum Muzeul Aurului.
Il rog respectuos pe aceasta cale pe minstrul Palelogu sa se implice in rezolvarea situatiei – si, mai cu seama, sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a se asigura ca acest patrimoniu nu va incapea pe mana unor „privatizati” cum se zvoneste prin targ.
Multumesc anticipat.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.