Sînteţi pregătiţi să ştim totul despre fiecare? Ghionea & Bendeac

septembrie 28, 2009 0

Unul dintre cele mai discutate subiecte ale săptămînii, în afara celor politice, a fost filmuleţul în care soţia unui fotbalist apare surprinsă într-o partidă de sex cu un ex.
Dincolo de stupizenia ipocrită cultivată cu nesaţ de Capatos şi compania, ar fi totuşi ceva de observat.
Că se pare că nu sîntem pregătiţi să aflăm tot despre toţi. E o chestiune de timp pînă cînd fiecare cetăţean al lumii va avea CV-ul său „ruşinos”, după o neglijenţă sau după un abuz comis de vreun hacker priceput. Pentru că toţi sîntem online. Şi toţi facem sex. Sau aşa ar trebui.
Viitorul sună din păcate şi aşa, nu văd curente etice capabile să-l oprească. Nici nu ştiu dacă e bine să-l oprească. Dar va trebui să ne obiţnuim cu ideea asta groaznică şi măcar să taxăm sursele de ipocrizie care denunţă „perversiunile”…
Bendeac a avut o intervenţie de bun simţ şi l-a taxat pe Capatos pentru vederile înguste. Rezultatul? Azi, Cancan publică scene erotice cu el. Ceea ce mi se pare cam nasol: asta e presa? sancţionează opinii, gîndeşte exact ca ăia pe care îi acuză de abuz? Cancan n-a înţeles nimic din procesele pe care le-a avut.
Par chestiuni frivole: dar asta ar fi cea mai importantă dezbatere de dus în momentul ăsta. Intimitatea a fost zburată de Securitate cîndva. Intrăm în epoca în care dosarul se fabrică imediat, privat şi se difuzează spre consumat. Deja s-au născut generaţii care au tot penibilul adolescenţei pe undeva filmat, pozat, postat… Sînt curios ce-o să iasă dincolo de cancan.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.