Sondaj CSOP. Unicameralul si pensiile parlamentarilor

octombrie 12, 2009 0

Luni a aparut pe piata un sondaj nou – de la CSOP, la comanda PDL.
Intii, o observatie rapida: intrucit datele acestui sondaj nu au convenit ciocoflenderilor din presa care au sarit in sus de bucurie saptamana trecuta la un alt sondaj care il dadeau pe TBasescu perdat in orice varianta de confruntare ar fi avut pentru turul doi, nu l-am vazut comentat de prelungirile isterice ale unui laptop sau ale unor bale.
Cum ar veni: nisto-restul este tacere!

Pe de alta parte, o atentie minimala si o prudenta maximala sint de preferat cind avem de-a face cu sondaje de opinie in perioade de mare tensiune electorala, cum e si cea pe care o traversam acum, fara nici un dubiu.
Altfel, in acest sondaj – pesemne ca unii dintre dvs stiti deja asta! – TBasescu conduce cu 13 % in fata urmatorului clasat. Cote pentru principalii competitori la prezidentiale: Basescu (37%), Geoana (24%), Antonescu (13%), Oprescu (10%), Vadim Tudor (7%), Becali (5%), K Hunor (4%). In turul doi, cum sugeram si mai sus, in oglinda fata de sondajul de saptamana trecuta (ala al CCSB-ului, facut la comanda…IMAS-ului!), Basescu ii invinge pe oricare dintre potentialii finalisti. Basescu-Oprescu: 52-48, Basescu-Geoana: 53-47, Basescu-Antonescu: 57-43.
Inca o data: consumati aceste date cu moderatie si cu prudenta!
Ceea ce e cu adevarat interesant si important in cercetarea pe care o propune CSOP-ul se afla, dupa mine, in partea mai putin vizibila a acestui sondaj.
82,2% dintre respondenti sint de parere ca Parlamentul ar trebui sa aiba un numar mai mic de parlamentari.
81% dintre respondenti sint de parere ca fiecare trebuie sa primeasca pensie in raport corect cu cit a contribuit.
Cele doua date confirma forta teribila (pentru ca stau pe un val imens de simpatie populara) a loviturilor recente ale PDL& Traian Basescu – e vorba despre referendumul pentru modificarea structurii si a compozitie Parlamentului, dar si despre abolirea pensiilor speciale.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.